Eveniment

Salariul managerilor de top va creste cu pana la 12% anul viitor, iar salariul mediu cu 8,3%

28.11.2007, 18:10 11

Nivelul salariului mediu din Romania va creste anul viitor cu 8,3%, respectiv cu 3,3% in termeni reali, in contextul unui avans la nivel mondial de 6%, cu 1,9 puncte peste nivelul estimat al inflatiei, potrivit unui studiu al firmei britanica de consultanta Mercer.
Autorii studiului iau in calcul pentru anul viitor o inflatie de 5% in Romania.
"De fapt, cresterile salariale pot fi chiar mai mari in 2008, cu valori mai ridicate pentru pozitiile de entry-level, unde sunt estimate cresteri de pana la 15%. Pentru pozitii de top management, cresterile vor fi mai temperate, intre 5 si 12%", a declarat pentru ZF Oana Botolan, country manager al Consulteam, reprezentant al Mercer pe piata locala.
Comisia Nationala de Prognoza estimeaza ca salariul mediu net va creste cu 13% in 2008 si va ajunge la 1.160 lei, iar rata inflatiei este anticipata la 4,5%.
Inflatia estimata de BNR pentru 2008 se situeaza la 4,3%. Salariul mediu net a urcat in primele noua luni ale anului cu 13,2%, la 1.040 lei, in timp ce inflatia a ajuns in luna septembrie la 6,03%, pentru ca in octombrie sa se situeze la 6,84%, potrivit Institutului National de Statistica.
In conditiile in care in Bulgaria se estimeaza ca inflatia va creste cu 10% anul viitor, autorii studiului spun ca si cresterile salariale din aceasta tara vor fi cele mai spectaculoase din regiune, fiind cuprinse intre 13 si 20%.
Mercer plaseaza India pe prima pozitie in topul cresterii salariale din 2008, cu un avans de 14,1%, cu aproximativ 10 puncte peste inflatie, in timp ce statele din America de Nord si din vestul Europei vor raporta cel mai redus ritm de majorare.
"Unele companii multinationale vor raporta reduceri de pana la 75% a costurilor legate de salarii, prin utilizarea fortei de munca de pe pietele emergente. Totusi, ele va trebui sa investeasca mai mult in angajarea de personal, pentru supraveghere si in pregatirea profesionala", a declarat Steve Gross, partener la Mercer.
Totusi, Gross crede ca economiile realizate pe termen scurt prin folosirea fortei de munca de pe pietele emergente ar putea fi anulate de cresterea rapida a salariilor din aceste zone.
"Este esential pentru companiile multinationale sa ia in considerare atat salariile actuale, cat si majorarea previzionata, cand decid in privinta fortei de munca", a afirmat oficialul firmei Mercer.
Irlanda este statul vest-european care va inregistra cel mai mare avans al salariilor, atat in termeni nominali, cat si reali, de 4,7%, respectiv 2,6%.
In estul Europei, rata de crestere a sala-riilor va fi printre cele mai mari din intreaga lume, cu o medie de 6,9%, insa si infllatia se va mentine la un nivel ridicat, cu o medie de 4,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO