Eveniment

Salarizarea unitara a bugetarilor: profesorii raman cel mai prost platiti bugetari cu studii superioare. Cum comentati?

Salarizarea unitara a bugetarilor: profesorii raman cel mai prost platiti bugetari cu studii superioare. Cum comentati?
08.09.2009, 00:00 608

Profesorii si profesorii debutanti, in special, vor fi incontinuare printre cei mai prost platiti specialisti cu studiisuperioare angajati intr-o structura a statului, cu un coeficientinitial de salarizare de 1,65, fata de 3, cat ii corespunde unuimedic rezident sau 2,5, cat are un subinspector de politie.

Coeficientii sunt de la 1 la 12, cat e salariul presedintelui,si reprezinta multipli de salariu minim pe economie.

Cele doua principii de baza ale legii sunt ca nici un salariu nuva scadea, urmand ca salariile mari sa fie inghetate, in timp cesalariile mici avanseaza, si ierarhizarea tuturor functiilor dinsistemul bugetar pe baza unor coeficienti de la 1 la 12. Cu toateacestea, legea isi va produce efectele abia in 2015, an candurmeaza sa fie ajustate toate salariile din sistem in functie denoua grila.

Legea salarizarii unice va fi aplicata treptat, de la cele maimici salarii la ce mai mari, pentru inceput fiind majoratesalariile mai mici de 700 de lei.

Printre cele mai mari cresteri salariale vor fi inregistrate inrandul medicilor, unde se vor efectua cresteri de pana la 90%, iarsalariile profesorilor vor creste cu pana la 40%, in conditiile incare si salariul minim peeconomie va ajunge la 705 lei (166 euro), in prezent acesta fiindde 600 de lei (141 euro).

Medicii sunt insa de parere ca salariile vor ramane incontinuare foarte mici, chiar si dupa maririle pe care le presupuneadoptarea legii unice a salarizarii.

"Coeficientii de ierarhizare sunt in continuare foarte mici. Nucred ca aceste mariri vor rezolva ceva. Un medic rezident ar trebuisa castige cel putin 1.000 de euro si nu sa supravietuiasca cu unsalariu de 900 de lei, avand in vedere ca investeste timp de 12 aniin educatia sa.", spune un medic dermatolog din Capitala.

Totodata, un medic primar, care castiga in prezent intre 2.500de lei si 3.000 de lei brut pe luna, ar putea castiga 2.961 de leipentru inceput si pana la 3.701 de lei, in masura in care, infunctie de vechime, are gradatia maxima 5. Pentru medicii primariacest lucru reprezinta o crestere a coeficientilor de la 4,16 la4,2.

Chiar si in aceste conditii, sindicalistii din domeniul medicalnu sunt multumiti, avand in vedere ca salariile nu vor ajungeimediat la un asemenea nivel. Pentru inceput, vor fi maritesalariile mai mici de 700 de lei. Acest lucru inseamna o inghetarea salariilor pentru restul angajatilor.

"Este adevarat ca au existat cateva corecturi si au fost maritianumiti coeficientI, insa varianta din luna iunie era cea mai buna,aproape toata lumea a fost multumita. In varianta actuala existascaderi de pana la 65% fata de luna iunie", apreciaza Adrian Barea,prim vicepresedinte al Federatiei Sanitas.

Barea precizeaza ca va incerca sa mai solicite o ajustare acoeficientilor, intrucat in varianta actuala coeficientii suntscazuti.

Cresteri considerabile vor avea loc si in randul profesorilor.Spre exemplu, un profesor debutant care are studii superioare delunga durata, inclusiv master, va avea un salariu de baza de 1.621de lei, in conditiile in care in prezent castiga 1.135 de lei brutpe luna, adica o crestere a coeficientilor de ierarhizare de la1,89 la 2,29.

Una dintre nemultumirile sindicalistilor din educatie estefaptul ca pentru anumite categorii de profesori salariile vorstagna dupa ce vechimea ajunge la 25 de ani de experienta. Estecazul profesorilor cu grad I cu experienta de lucru de peste 25 deani, unde cofiecientul de ierarhizare va ramane acelasi chiar dacanivelul de experienta creste pana la peste 40 de ani. Astfel, unprofesor de grad I va castiga 2.432 de lei, de cand va ajunge la ovechime de 25 de ani si pana cand va acumula o experienta de peste40 de ani.

"Suntem nemultumiti in continuare pentru ca ne aflam la parteainferioara a grilei. Pentru profesori, coeficientii variaza intre1,35 si 4,25, de la profesor debutant la cel cu grad didactic. Estemai putin decat pentru un sef de birou dintrao comuna de categoriaa treia", apreciaza Simion Hancescu, prim vicepresedinte FederatiaSindicatelor Libere din Invatamant. Astfel, un sef de birou dincadrul administratiei locale a unei comune are, potrivit legii, uncoeficient de ierarhizare de 4,45.

In ceea ce-i priveste pe polisti, acestia au de gand sa nu maiefectueze ore suplimentare de-acum inainte, in semn de protest fatanivelele scazute ale coeficientilor de ierarhizare. Potrivitsindicalistilor, pana acum angajatii efectuau ore de lucrusuplimentare, insa nu erau remunerati pentru acestea.

"Coeficientii pentru majoritatea politistilor, adica aproape 80%din personalul Politiei, sunt prea mici. Este vorba despre agentiide politie care ies pe strada si sunt cei expusi pericolului. Maiales in perioada aceasta, cand, din cauza crizei,infractionalitatea a crescut", Toader Paraschiv, secretar generalin cadrul Sindicatului National al Politistilor si PersonaluluiContractual.

In prezent, un subinspector de politie debutant, cu studiisuperioare, are un salariu de 1.400 de lei brut. Dupa aplicarealegii, salariul sau va creste la 1.621 de lei. De asemenea, unagent de politie debutant, cu studii medii, care castiga acumaproximativ 900 de lei brut pe luna, va avea un salariu de 1.198lei.

Cititi mai multe pewww.zf.ro

Legea salarizarii unitarea angajatilor din sistemul bugetar, pe scurt

  • Legea ierarhizeaza toatefunctiile din sistemul bugetar pe o scara de la 1 la 12, in care 1este salariul minim.
  • Salariul minim pe economie va fimajorat in 2010 pana la 705 lei. In prezent, salariul minim bruteste de 600 de lei.
  • In 2010, vor fi majorate doarsalariile mai mici de 705 lei pe luna. Pentru anii urmatori, nu sestie cand si ce categorii salariale vor fi majorate.
  • Angajatii BNR, ai CNVM, ai CSA siai CSSPP nu intra sub incidenta legii salarizariiunitare.
  • Functionarii publici pot exercitafunctii sau activitati in sectorul privat.
  • Suma sporurilor acordate cumulatpe total buget pentru fiecare institutie nu poate depasi, in medie,30% din salariile de baza. Nu este precizat explicit in lege casporul nu poate depasi 30% din salariul de baza individual alangajatului. Astfel, o institutie publica poate decide sa alocesporuri foarte mari unor angajati si sa nu acorde deloc sporurialtora.
  • Legea de salarizare unitara vadetermina o crestere a cheltuielilor bugetare anuale la un nivel depeste 8,5 mld. lei, in anul 2014, majorarea sumelor alocate urmandsa fie inregistrata incepand cu 2011, in conditiile in care pentruanul viitor sunt prevazute cresteri doar pentru salariilemici.
  • Noul sistem de salarizare insectorul public va antrena o crestere a cheltuielilor bugetare cu1,32 mld. lei in 2011, costuri care in anul urmator vor fi deaproape trei ori mai mari, ridicandu-se la 3,48 mld. lei, potrivitMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO