Eveniment

Saxo Bank: Nerespectarea acordului FMI ar putea arunca in aer cursul de schimb, la 4,8 lei/euro

Saxo Bank: Nerespectarea acordului FMI ar putea arunca in aer cursul de schimb, la 4,8 lei/euro
13.01.2010, 23:14 22

Analistii bancii de investitii Saxo Bank avertizeaza canerespectarea acordului semnat de Romania cu Fondul MonetarInternational va deprecia moneda nationala pana la 4,8 lei/euro inurmatoarele 12 luni, estimand un curs de 3,6 lei/euro intr-unscenariu optimist de aplicare a reformelor.

"Evolutia leului in 2010 este conditionata de masurile deredresare economica pe care le vor lua guvernantii romani. Daca nuse respecta conditiile din acordul cu FMI, estimam ca cursul deschimb va ajunge la 4,84 lei/euro si la 4,21 lei/dolar inurmatoarele 12 luni. De asemenea, ne asteptam ca in prima luna dinan, cursul sa ajunga la 3,96 lei/euro pe fondul imbunatatiriisentimentului investitorilor si a apetitului ridicat pentru risc",a spus Christian Tegllund Blaabjerg, market strategist la SaxoBank.

Cu sediul central in Danemarca, Saxo Bank este o bancainternationala de investitii, specializata in servicii online detrading si investitii pe pietele financiare.

La nivel european, Saxo Bank este unul dintre cei mai mariintermediari pe piata valutelor (Forex), pe cea a marfurilor, deactiuni si a instrumentelor derivate, oferind platforme proprii detranzactionare online. Pe piata locala, Saxo Bank este prezentaprin intermediul platformelor de tranzactionare online si serviciide consultanta.

Analistii bancii estimeaza o crestere a economiei romanesti de0,5% in acest an, un deficit de cont curent de 5,6% din PIB si orata a inflatiei de 4,3%. Prognozele Saxo Bank pentru 2009estimeaza o scadere a PIB-ului de 8,5% si o rata a inflatiei de6,3%. Guvernul estimeaza ca economia va creste cu 1,3% in acest an,iar Banca Nationala tinteste o rata anuala a inflatiei de 2,6%.

"Avem motive sa credem ca in 2010 economia Romaniei nu va depasicresterea zonei euro estimata la 1,4%. Pentru redresarea economiei,sfatul meu pentru Romania este sa exporte catre alte tari emergenteprecum China sau Vietnam, avand in vedere ca cererea interna nu vada semne de imbunatatire prea curand, iar statele din zona euro vorcontinua sa fie afectate de consumul redus", a mai spusreprezentantul Saxo Bank.

Potrivit lui Blaabjerg, statele zonei euro vor iesi perdante dincriza financiara, argumentand prin productivitatea redusa a forteide munca in raport cu costul acesteia, dar si prin faptul capotentialul de crestere al acestei regiuni "s-a epuizat".

"Romania, restul statelor din regiunea Europei Centrale si deEst si tarile din Asia si America Latina vor avea insa de castigatde pe urma raportului foarte favorabil dintre productivitatea sicostul fortei de munca. In urmatorii ani, vom asista la unoutsourcing masiv al companiilor din SUA si vestul Europei intarile emergente", a completat el.

In ceea ce priveste evolutia pietelor de capital, analistii SaxoBank se asteapta la cresteri de pana la 20% pe pietele emergente deactiuni in prima jumatate a acestui an, in conditiile unui apetitridicat pentru risc, dar si al efectelor pozitive generate destimulii guvernamentali.

"Din cea de-a doua jumatate a anului, ne asteptam la un aldoilea val de vesti proaste venind dinspre piata crediteloripotecare din Statele Unite ale Americii, care ar putea genera unnoul val de vanzari si aversiune la risc pe pietele de actiuni.Astfel, ne asteptam la o depreciere de pana la 12% a pieteloremergente de actiuni in al doilea semestru", a conchisBlaabjerg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO