Eveniment

Scandal uriaş la Primărie: BEI a cerut rambursarea anticipată a unui împrumut pentru repararea şcolilor pentru că fondurile au fost fraudate

Autor: Roxana Alexe

29.09.2010, 23:15 177

Primarul general Sorin Oprescu a declarat ieri, după ceconsilierii municipali au respins proiectul privind rambursareaanticipată a unei sume din contractul cu BEI pentru reabilitareaşcolilor, că la acest moment bugetul Capitalei nu poate suportadatoria care trebuie returnată.

Consilierii generali au respins, în şedinţa de miercuri,proiectul de hotărâre care avea în vedere rambursarea anticipatăvoluntară a unei sume din proiectul BEI privind reabilitareaunităţilor şcolare din Capitală, ca urmare a unor suspiciuni defraudă constatate în urma unui control privind atribuirealucrărilor de reabilitare pentru primul pachet de 11 şcoli.

Înainte de votul consilierilor, primarul Capitalei a explicatcum s-a ajuns în situaţia ca Banca Europeană de Investiţii să cearămunicipalităţii rambursarea anticipată a sumei de aproape cincimilioane de euro. El a arătat că atunci când municipalitatea a vrutsă încaseze garanţia depusă de General Construct & Consult laatribuirea lucrărilor pentru primul pachet de şcoli s-a constatatcă scrisoarea de garanţie era falsă.

După ce proiectul a fost respins, Oprescu a precizat că, avândîn vedere că votul a fost dat, doreşte să-i informeze peconsilierii care nu au votat că "în prezent bugetul municipalităţiinu poate acoperi sumele care va trebui să fie rambursate cătreBEI". "63 de milioane de euro va trebui să fie plătiţi anticipat înluna octombrie 2010, la care se adaugă 5.200.000 de euro platapenalităţilor, precum şi dobânzile şi comisioanele mai marinecesare contractării altor credite", a spus Oprescu.

Consilierul PDL Ionuţ Popa a declarat, după intervenţiaprimarului general, că face un apel către toţi consilierii generalide a rămâne în sală pentru organizarea unei alte şedinţe la care săfie supus la vot din nou acest proiect, având în vedere că "înacest moment Bucureştiul este blocat".

Consilierii generali ai PNL au anunţat că nu vor vota înfavoarea trecerii acestui proiect, deoarece nu sunt de acord săacopere frauda care a fost demonstrată de reprezentanţi aiOLAF.

Consilierul PSD Doru Giugula a propus CGMB mandatarea primaruluigeneral de către Consiliu pentru trimiterea unei scrisori cătreMinisterul Finanţelor, de la care să ceară documentele şirapoartele privind suspiciunile de fraudă în cazul proiectului BEIde reabilitare a şcolilor, iar acestea să poată fi trimise ulteriororganelor de anchetă.

Proiectul de hotărâre respins de consilierii municipali prevede"rambursarea anticipată voluntară" a sumei de 4,37 milioane de eurodin creditul acordat de Banca Internaţională de Investiţii (BEI)pentru reabilitarea a 102 unităţi şcolare din Capitală.

În expunerea de motive a proiectului se arată că urmare a unuicontrol desfăşurat în luna aprilie 2010 de către InspectoratulGeneral BEI, împreună cu OLAF şi un expert independent înachiziţii, s-a stabilit că la atribuirea primului contract delucrări la 11 şcoli cuprinse în program contractorul a câştigatprin fraudă.

În urma concluziilor investigaţiilor, BEI a decis să soliciterambursarea anticipată a sumei rămase nerambursate (din primatragere), deşi a comunicat municipalităţii că ar fi avut dreptul săsolicite rambursarea anticipată a întregii sume folosite până înprezent, în valoare de aproximativ 63 de milioane de euro.

Directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Capitalei,Bogdan Hreapcă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că în urmanegocierilor purtate cu reprezentanţii BEI, dar şi a faptului căîncepând cu 2008 programul de reabilitare a şcolilor "s-arevigorat", precum şi a faptului că în septembrie 2008municipalitatea a renunţat la câştigătorul primului pachet de 11şcoli - societatea General Construct & Consult, reprezentanţiibăncii au decis continuarea proiectului şi menţinerea finanţăriiacestuia, cu condiţia rambursării anticipate voluntare a sumeirămase nerambursată din prima tragere.

"Reprezentanţii băncii au sesizat că, începând cu anul 2008,proiectul de reabilitare a şcolilor s-a revigorat, dar şi cămunicipalitatea a renunţat la contractorul care câştigase primulpachet de şcoli. În urma negocierilor s-a apelat la o clauzăfacultativă din contract şi s-a decis menţinerea finanţării decătre BEI atât pentru proiectul şcolilor, cât şi pentru celelalteproiecte ale municipalităţii, cu condiţia rambursării anticipate aacestei sume de aproape cinci milioane de euro, care cuprinde şiplata dobânzilor şi costurile aferente rambursării", a spus BogdanHreapcă.

În expunerea de motive a proiectului se mai arată că, înprezent, sumele nefolosite din împrumuturile de la BEI pentruproiectele "Reabilitarea infrastructurii educaţionale în Bucureşti"şi "Reabilitarea staţiei de epurare a apelor uzate Bucureşti - fazaI", în valoare de peste 50 de milioane de euro, sunt suspendate şivor fi anulate dacă municipalitatea nu îndeplineşte condiţiileimpuse de BEI privind rambursarea anticipată voluntară deaproximativ cinci milioane de euro.

Totodată, în raportul de specialitate al proiectului se arată cămunicipalitatea a avut deja un proces comercial cu firma care acâştigat lucrările de reabilitare a pachetului de 11 şcoli, pentrurecuperarea daunelor. Procesul a fost câştigat de municipalitate,fapt ce a făcut posibilă reluarea licitaţiilor pentru reabilitareacelor 11 şcoli.

"Autorităţile din România care cercetează cazul privindfraudarea atribuirii contractului nu au finalizat încă investiţiileşi nu au ajuns la o concluzie", se mai arată în raportul despecialitate al proiectului de hotărâre.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 27august, că din cele 102 şcoli cuprinse în programul BEI, doar 11unităţi de învăţământ nu se află în lucru, acestea făcând parte dinpachetul I, unde licitaţiile au fost aprobate în 2006 şi reziliateîn 2008.

"Pachetul numărul I a fost reziliat din cauza constructorului,care, deşi câştigase licitaţia, lăsase şcolile în paragină şiabandonase lucrările. Un exemplu este Şcoala de Muzică. Pentru cele11 şcoli, deschiderea ofertelor de licitaţie va avea loc pe data de1 octombrie 2010", a spus atunci Oprescu.

El preciza că valoarea totală a proiectului "Reabilitareainfrastructurii şcolare din Bucureşti" este de 228,2 milioane deeuro, din care 112,2 milioane de euro reprezintă împrumutul acordatde către BEI şi 116 milioane de euro sunt bani de la bugetulmunicipalităţii.

"Până în prezent au fost investite 85 de milioane de euro, dincare 63 de milioane de euro este împrumut acordat de BEI şi 22 demilioane de euro provin din bugetul municipalităţii", a mai spusatunci Sorin Oprescu.

Contractul de reabilitare a celor 102 unităţi de învăţământ afost semnat la Bucureşti, în octombrie 2003, între Banca Europeanăde Investiţii, Primăria Capitalei şi Guvern. Pentru proiect,municipalitatea a obţinut un credit de 112,2 milioane de euro de laBEI.

Lucrările au fost concepute a fi realizate pe pachete, în maimulte etape. Astfel, primul pachet viza Liceul de Muzică "GeorgeEnescu", Şcoala numărul 3 de muzică şi arte plastice, Şcolile cuclasele I-VIII numerele 7, 87, 93, 109, 110, 173, 189, 206,311.

În al doilea pachet au fost incluse Şcolile cu clasele I-VIIInumerele 164, 167, 174, 191, 198, 279. În pachetul al treilea aufost cuprinse Şcolile cu clasele I-VIII numerele 22, 62, 84,Grădiniţa 155, Şcoala Specială numărul 1 Ambliopi şi ColegiulNaţional Dimitrie Cantemir.

În mai 2008, Adriean Videanu, în acea perioadă primar alCapitalei, spunea că din pachetul de 11 şcoli care avea termen definalizare în 30 mai 2008, termen care fusese prelungit de douăori, o singură şcoală a fost predată, la celelalte existândşantiere părăsite de constructori din lipsa personalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO