Eveniment

Schimbare neaşteptată: Petrolul scade cu 12% şi atinge 108 dolari pe baril

Schimbare neaşteptată: Petrolul scade cu 12% şi atinge...

Autor: Dorin Oancea

10.03.2022, 09:05 104

Preţul petrolului a scăzut brusc miercuri, pierzând o parte din creşterea din această lună, pe fondul întreruperilor de aprovizionare generate de invazia Rusiei în Ucraina, scrie CNBC.

Ţiţeiul WTI, de referinţă pe piaţa americană, a scăzut cu peste 12%, sau 15 dolari, pentru a se stabili la 108,7 dolari pe baril, înregistrând cea mai slabă zi din 26 noiembrie. La începutul acestei săptămâni, WTI a depăşit pentru scurt timp 130 de dolari pe baril - un maxim al ultimilor 13 ani - în timpul escaladării tensiunilor geopolitice.

Ţiţeiul Brent, referinţa internaţională, a înregistrat o scădere similară de 13%, sau 16,8 dolari, ajungând la 111,1 dolari, pentru cea mai mare scădere de o zi din aprilie 2020. Luni, Brent tocmai a atins 139 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2008 încoace.

Mişcarea de scădere a petrolului a venit pe fondul informaţiilor privind posibilele progrese ale SUA în încurajarea unei producţii mai mari de petrol din alte surse. Reuters a relatat că Irakul a declarat că ar putea creşte producţia dacă OPEC+ o cere. Secretarul de stat Antony Blinken a semnalat, de asemenea, că Emiratele Arabe Unite ar sprijini creşterea producţiei din partea OPEC+.

"Acel punct de preţ de 130 de dolari ţinea cont de mentalitatea de asediu absolută de pe piaţa petrolului, în care ne confruntăm cu o posibilă pierdere a întregii producţii ruseşti, OPEC nu se mişcă şi situaţia din Ucraina se înrăutăţeşte", a declarat John Kilduff de la Again Capital în cadrul emisiunii "The Exchange" de la CNBC. "Acum am inversat toate acestea, aparent, cel puţin până la un punct. Nu vreau să mă grăbesc."

Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie a eliberat 60 de milioane de barili din rezervele de petrol pentru a compensa întreruperile de aprovizionare în urma invaziei Rusiei, iar agenţia a numit mişcarea "un prim răspuns" şi a spus că ar putea fi eliberate cantităţi suplimentare dacă va fi nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO