Eveniment

Seful AVAS, 13.200 de euro pe luna

Transparenta, problema nr. 1 a salariilor din sectorul public
12.10.2008, 18:11 60

O mare parte din salariile sefilor agentiilor aflate in subordinea Guvernului sunt confidentiale si nu apar in declaratiile de avere. Astfel, nu sunt publice salariile sefilor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, cele ale vicepresedintilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului sau cele ale vicepresedintilor si ale sefilor de servicii ai Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC).

Mai mult decat atat, declaratiile de avere, destinate prezentarii averilor demnitarilor, sunt, in prezent, singura sursa de informare cu privire la salariile sefilor de agentii.
"Cea mai mare problema a salariilor la stat nu este neaparat valoarea lor, ci secretomania si sporurile uriase incasate de unii demnitari si care nu sunt declarate", spune George Butunoiu, proprietarul companiei de consultanta cu acelasi nume si unul dintre cei mai cunoscuti head-hunteri de pe piata. Butunoiu spune ca sefii institutiilor de stat nu castiga din salariu, ci din sporuri si prime, ajungand in unele cazuri la venituri mai mari decat cele din mediul privat.
Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a realizat in anul fiscal 2007 venituri in valoare de 529.107 lei (158.000 de euro), adica 13.200 de euro pe luna, in calitate de presedinte al AVAS, vicepresedinte in Comisia de coordonare a privatizarii Electrica Muntenia Sud si ca membru in comitetul interministerial de Finantari, Garantii si Asigurari al Eximbank, conform declaratiei de avere publicate pe site-ul AVAS.
Atanasiu castiga astfel cat directorul general al unei companii multinationale cu peste 1.000 de angajati.
Un director din cadrul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor castiga intre 1.960 si 2.050 de euro pe luna, in timp ce un sef de serviciu in cadrul aceleeasi institutii ia 2.700 de euro pe luna, potrivit declaratiilor de avere de pe site-urile institutiilor.
In acelasi timp, secretarul general al Oficiului Roman pentru Adoptii castiga 1.840 de euro pe luna. Veniturile brute lunare ale directorilor Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sunt cuprinse intre 1.900 si 4.100 de euro, potrivit institutiei.
In ultima vreme au existat voci care au cerut reglemetarea salariilor din agentiile guvernamentale prin lege.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut saptamana trecuta sefului Cancelariei, Dorin Marian, sa ii prezinte in urmatoarea sedinta de guvern care va avea loc maine, o analiza privind salariile, sporurile si primele incasate in agentiile aflate in subordinea Executivului.
Cererea lui Tariceanu vine in urma unei declaratii a presedintelui Traian Basescu, potrivit caruia agentiile guvernamentale au devenit "mosia financiara a clientelei politice a Guvernului", referindu-se la salariile mari pe care le au unii dintre sefii acestor institutii.
In replica, premierul a spus ca afirmatia presedintelui este gresita.
"Gresit, nu se recompenseaza nimeni. Astea sunt salariile care functioneaza in Romania, nu de astazi, nu de ieri, functionau si acum patru ani. Dar, sigur, sistemul de salarizare viitor trebuie sa tina seama de aceste lucruri", declarat Tariceanu.
Seful Guvernului a precizat ca si el este surprins cateodata de sumele destul de mari ale acestor presedinti de agentii.
"Cateodata si tai din ele, dar taiem salariile si apar pe margine frumusel cu sporuri si care duc in final ca veniturile sa fie cu mult, cu mult mai mari decat salariile", a subliniat Tariceanu.
Salariile din administratia publica s-au dublat in ultimii patru ani. In luna august a acestui an, salariul mediu net din administratia publica a fost de 2.072 de lei (590 de euro), de doua ori mai mare decat in august 2005, cand functionarii publici aveau salarii lunare medii de 985 de lei (280 de euro).
In fiecare an, salariul mediu net din administratia publica a fost cu cel putin 40% mai mare decat salariul mediu net pe economie.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO