Eveniment

Şeful CNAS: Fără un control la consumul de medicamente există riscul să dăm faliment

Şeful CNAS: Fără un control la consumul de medicamente există riscul să dăm faliment

Lucian Duţă

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

28.03.2011, 23:51 45

Preşedintele Casei Naţionale de Asi­gurări de Sănătate susţinecă în lipsa contro­lului la consumul de medicamente există ris­culca în doi-trei ani CNAS să dea fali­ment şi astfel să nu mai poatăfi asigurat trata­mentul bolnavilor, precizând că nu se poateconsuma la nesfârşit mai mult decât există.

"Aşa cum stau lucrurile tehnic, nu există control asupraconsumului de medi­camente. În aceste condiţii, există riscul ca îndoi-trei ani CNAS să dea faliment. Acest lucru ar însemna caRomânia să nu mai poată asigura tratament", a declarat Lucian Duţă,preşedintele instituţiei. El a precizat că ar vrea ca şi ColegiulMe­dicilor să par­ticipe, împreună cu Casa, la găsirea unorso­luţii reale şi trans­parente de finan­ţare a serviciilor desănătate.

"Atât timp cât Fon­dul Naţio­nal Unic de Asigurări Sociale deSănătate (FNUASS) este constituit pe principiul solida­rităţii, şiconsumul de medi­camente trebuie să se facă pe principiulsolidarităţii. Nu putem consuma la nesfârşit mai mult decâtavem."

În 2010 bugetul de stat a intervenit pentru susţinerea FNUASS cu600 mil. euro, bani luaţi de la salarii, de la învăţământ, de lainvestiţii.

Colegiul Medi­cilor este împotriva plafoanelor obliga­torii lamedicii de familie. "Nu putem fi de acord cu o astfel de măsurăîntrucât încalcă drep­tul la tratament al pacienţilor şi dreptul laautonomie profe­sională al medicilor. Nu există nicio raţiunepentru a intro­duce astfel de bugete atât timp cât decontarea decătre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate se face la un preţ pecare CNAS îl stabileşte", a spus Vasile Astărăstoae, şefulColegiului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO