Eveniment

Şeful Fiscului îi caută pe români la conturile din Elveţia

Şeful Fiscului îi caută pe români la conturile din Elveţia

Sorin Blejnar, omul care este responsabil cu strângerea, anual, la buget a 34 mld. euro

Autor: Marius Radu - Mediafax

13.03.2011, 23:49 27

Unnumăr de 12 persoane au conturi în Elveţia în valoare totală de50-60 de milioane de euro. Instituţia va verifica provenienţaacestor venituri, iar dacă ea nu va putea fi demonstrată, acesteavor fi impozitate cu 16%, a susţinut pre­şe­din­tele AgenţieiNaţionale de Admi­nistrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, laemisiunea "După 20 de ani" de la ProTv. (www.stirileprotv.ro/dupa20deani)

Potrivitlui Blejnar, autorităţile fiscale din toată Europa, inclusiv dinElveţia, au transmis ANAF circa 80.000 de informări cu privire lapersoane fizice române care au realizat depozite în această ţară înperioada 2007-2010.

ŞefulANAF a adăugat că în cursul anului 2010 o direcţie din cadrulaparatului central al ANAF a pus în aplicare o directivă europeanăcare dă dreptul instituţiei să acceseze şi să facă schimb deinformaţii cu celelalte state membre din Uniunea Europeană,inclusiv cu Elveţia.

"Vădau un exemplu. De dată recentă am primit de la elveţieni o listăcu mai multe persoane care au realizat dobânzi pe conturile dinElveţia. Am făcut aşa o selecţie. Am 12 persoane unde eu estimez căau venituri de vreo 50-60 de milioane de euro în Elveţia, pentrucare primesc dobânzi în El­veţia", a spus Blejnar. El a menţionatcă respectivele per­soane, care ar putea face obiectulverificărilor, nu sunt oameni politici şi nu crede că ele fac partedin topul celor mai bogaţi români.

Guvernula decis la finele anului trecut, prin modificarea Codului fiscal,ca persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin50.000 lei sumele declarate să plătească un impozit de 16% aplicatla diferenţa dintre cele două valori.

Pe dealtă parte, Blejnar susţine că sistemul nu s-a "curăţat" odată cuan­chetarea celor 40 de angajaţi din vămi, iar dacă banii au "mers"mai departe, acele persoane vor fi identificate. În legătură cuactele de corupţie descoperite în vămi, Blejnar a spus că nu credeîn varianta în care banii se dădeau mai departe şi respinge ideeacă o parte din sume ar fi ajuns la el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO