Eveniment

Şeful INS promite o rafinare mai bună a datelor pentru PIB

Tudorel Andrei. Foto Victor Ciupuliga

Tudorel Andrei. Foto Victor Ciupuliga

Autor: Claudia Medrega

14.03.2013, 00:07 468

Preşedintele Institutului de Statistică, Tudorel Andrei, a încercat ieri să explice dilema revizuirii în scădere a Produsului Intern Brut pentru anul 2011, cu aproximativ 20 mld. lei, invocând ponderea mare, imposibil de anticipat, a consumului intermediar în valoarea producţiei.

Şeful INS a arătat că ajustarea PIB din 2011 nu a fost niciun joc al unor tehnicieni sau rezultatul unor intervenţii din afara  sistemului şi a promis un plan de măsuri pentru o rafinare mult mai bună a datelor astfel încât să nu mai existe aceste discrepanţe mari între cele trei variante de calcul al PIB.

Consumul intermediar a avut în 2011 o pondere în valoarea producţiei ca în urmă cu 15 ani. Ajustarea PIB a fost determinată, în principal, de creşterea ponderii consumului intermediar în producţie de la 61,3% (pondere estimată pentru anul 2010 şi utilizată la varianta provizorie 2011) la 64,6%, care nu a putut să fie anticipată din lipsa informaţiilor privind consumurile intermediare.

Tudorel Andrei a preluat conducerea INS în luna ianuarie după demiterea lui Vergil Voineagu în urma ajustării datelor privind PIB-ul din 2011.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO