Eveniment

Sindicalistii: Afacerile ArcelorMittal s-au dublat

Sindicalistii: Afacerile ArcelorMittal s-au dublat

Click pentru imaginea intreaga

16.04.2008, 20:10 15

Angajatii ArcelorMittal de la Galati aflati in greva de doua zile afirma ca cifra de afaceri a companiei s-a dublat anul trecut si ca profitul a crescut cu 30%, in timp ce majorarile salariale propuse de companie nu sunt corelate cu evolutia rezultatelor financiare si cu piata fortei de munca.
Aceasta este prima informatie cu privire la rezultatele financiare inregistrare anul trecut de ArcelorMittal. Oficialii companiei nu au putut fi contactati.
Angajatii aflati in greva solicita conducerii combinatului dublarea salariilor de baza pentru toti salariatii ArcelorMittal Galati, dar nu cu mai putin de 280 de lei pentru fiecare salariat. "An de an, compania si-a marit cifra de afaceri - s-a dublat in 2007 fata de 2006 -, iar volumul de sarcini, intensitatea si ritmul de executare a acestora, ca si multiplele riscuri, au fost suportate de salariatii din ce in ce mai putini - de la 26.500 in 2002 pana la 13.700 in 2008", se arata in domentul care cuprinde revendicarile sindicalistilor de la Solidaritatea, sindicatul care a declansat greva la inceputul acestei saptamani.
Mai mult decat atat, in document se precizeaza ca profitul companiei, in crestere cu 30% fata de 2006, este peste rata de profit inregistrata in alte tari.
"Piata locala a muncii, a salarizarii si a conditiilor de viata, nu a fost avuta in vedere de catre companie, atunci cand a oferit cele 9,5 - 10% procente de salarizare", mai spun sindicalistii.
Noua din cele unsprezece sindicate din ArcelorMittal Galati au acceptat saptamana trecuta propunerea managementului de majorare a veniturilor cu 12%, cu incepere de la 1 ianuarie 2008, procent care include toate primele, bonsurile si alte beneficii. Majorarea efectiva a salariului de baza este de 9,5%.
Liderii Solidaritatea, unul dintre sindicatele care nu au acceptat oferta de majorare salariala si initiatorul grevei, mai cer ca salariul directorului general sa fie "la vedere" si sa nu depaseasca cu mai mult de 10 ori salariul unui muncitor calificat. De asemenea, grevistii mai cer sa le fie acordate sporuri de 50% pentru munca in week-end si sa primeasca premii de cate 300 de lei de sarbatorile de Paste si Craciun, pentru ziua de nastere, ziua metalurgistului si ca prima de vacanta.
Reprezentantii ArcelorMittal urmau sa se intalneasca ieri seara cu liderii sindicalistilor. Tribunalul Galati a decis sa amane pentru astazi, la ora 12.00, pronuntarea privind legalitatea grevei de la ArcelorMittal Galati.
Hans Rosenstock, director de operatiuni al ArcelorMittal, a declarat ieri ca greva afecteaza productia la uzina cocso-chimica a combinatului si ca exista riscul producerii unei explozii.
Directorul de operatiuni de la Arcelor Mittal sustine ca 1.600 de muncitori participa efectiv la greva generala, in timp ce liderii sindicatului Solidaritatea afirma ca sunt in greva aproximativ 4.000 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO