Eveniment

Somajul va atinge maximul la jumatatea anului

Somajul va atinge maximul la jumatatea anului

Catalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania: Pe termen scurt, somajul va creste pentru ca firmele continua sa-si ajusteze cheltuielile. Vom vedea insa ajustari de personal si in companiile de stat, la nivelul autoritatilor locale, dar si in sistemul de invatamant unde se pregateste introducerea finantarii per capita

01.04.2010, 23:14 34

Romania trebuie sa faca ajustari substantiale pe partea decheltuieli publice in perioada urmatoare, in conditiile in careveniturile nu se vor mai intoarce pentru multa vreme la nivelulinregistrat inainte de criza, ceea ce va alimenta cresterea rateisomajului cel putin pana la jumatatea lui 2010, atentioneazaoficialii Bancii Mondiale (BM).
"Ajustarea pe partea de cheltuieli publice este recomandabila sitinde sa fie principalul instrument pe care guvernele il vor folosipentru a reduce deficitele bugetare in urmatorii ani", a declaratCatalin Pauna, economistul-sef al Bancii Mondiale in Romania.
Datele din primele doua luni ale lui 2010 arata insa caautoritatile nu au reusit sa taie din cheltuieli, mai mult pepartea de bunuri si servicii - unde ar trebui operate cele maidrastice ajustari - cheltuielile urcand cu 12% fata de aceeasiperioada din 2009, pana la 3,8 mld. lei. Cheltuielile de personalau scazut cu 0,7%, pana la 7,8 mld. lei.
Economistul-sef al BM se asteapta ca somajul sa atinga un varfundeva la jumatatea anului, in conditiile in care va fi alimentatatat din partea sectorului privat, cat si din cea a sectoruluipublic. In februarie, somajul a ajuns la 8,3%, fiind cu trei puncteprocentuale peste nivelul din aceeasi luna a anului trecut. Ratasomajului a inceput sa creasca din toamna anului trecut si aavansat constant pana in prezent. Numarul somerilor inregistrati inevidentele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca acrescut cu aproximativ 300.000 doar in ultimul an.
"Pe termen scurt, somajul va creste pentru ca firmele continuasa-si ajusteze cheltuielile. Vom vedea insa ajustari de personal siin companiile de stat, la nivelul autoritatilor locale, dar si insistemul de invatamant unde se pregateste introducerea finantariiper capita", apreciaza Pauna.
In a doua parte a anului, Banca Mondiala se asteapta ca somajul saintre pe un trend descendent, urmand sa ajunga sub pragul de 8% indecembrie. Majoritatea previziunilor analistilor bancilor localeindica insa un somaj de peste 9% la finalul lui 2010.
In acelasi timp, spune oficialul BM, apetitul pentru risc alinvestitorilor a revenit in ultima perioada si acestia continua saaduca bani in Europa Centrala si de Est, inclusiv in Romania,datorita diferentialului ridicat de dobanda fata de zona euro si aasteptarilor privind revenirea economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO