Eveniment

Stabilitatea fiscala este mai importanta chiar decat reducerea taxelor. Cum comentati?

16.03.2010, 23:10 37

Managerii financiari si executivii spun ca predictabilitatea sistabilitatea cadrului fiscal sunt chiar mai importante decatmasurile de reducere a taxelor.

"Ce-si doreste un manager? Sa nu mai intervina de atatea ori peparcursul anului pentru a actualiza previziunile din buget dincauza modificarilor legislative. Daca mi-am facut un buget pentru2010, vreau sa stiu inca de la inceputul anului ce impozit peprofit voi plati pe 25 aprilie. Nu ne intereseaza reducerea taxeipe valoarea adaugata sau alte stimulente, vreau sa stiu macar ce seintampla in urmatorul an", a declarat Carmen Rusmir, CEO ZoppasIndustries Romania, la Conferinta Internationala a directorilorfinanciari, organizata de Forum Invest. Zoppas produce aparateelectrocasnice si a avut afaceri de 43,6 mil. euro in 2008 si injur de 3.000 de angajati, potrivit datelor Ministerului deFinante.

Cel mai recent exemplu al impredictibilitatii cadrului fiscaleste proiectul de ordonanta de urgenta privind amanarea platiianticipate a impozitului pe profit pana in 2015. Potrivit Coduluifiscal pentru acest an, toate companiile ar trebui sa plateascaanticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat lavaloarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cuindicele de inflatie si divizat la patru.

"Prefer plata anticipata a impozitului pe profit, decatimpozitul minim. Dar cel mai bine ar fi sa nu fie nici una, nicialta, din punctul meu de vedere", spune Delia Catarama, lector laCatedra de finante din cadrul ASE si consultant pe probleme defiscalitate. De asemenea, oamenii de afaceri spun ca birocratia iisufoca.

"Depun cate 138 de declaratii pe an pentru firmele pe care leconduc. Iar acestea, excluzandu-le pe cele locale, de mediu,statistice, si altele", mai spune Rusmir.

Presedintele CECCAR Marin Toma sustine la randul sau ca avem oproblema de exces de reglementare.

"Asistam la un exces de reglementare. Exact acesta estetermenul, exces. La nivelul UE se asteapta ca in 2011-2012 saexiste o reducere a cheltuielilor de raportare cu 20-25% pentruintreprinderile mici. Nimeni nu a ridicat aceasta problema la noi",spune Toma.

Presedintele CECCAR - Corpul Expertilor Contabili siContabililor Autorizati din Romania - sustine urgentarea adoptariistandardelor internationale de contabilitate (IFRS) atat dinperspectiva reducerii costurilor, cat si pentru o mai bunacredibilitate. "Cine citeste doua tipuri de situatii financiare isipune intrebarea: «Si totusi care sunt cele reale?»."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO