Eveniment

Statul a iesit curat din scandalul duty-free-urilor de 100 mil. dolari

Statul a iesit curat din scandalul duty-free-urilor de 100 mil. dolari
11.10.2009, 23:13 218

Statul roman a castigat un proces care dura de mai bine de treiani si care fusese intentat la Washington de firma britanicaEastern Duty Free (EDF) care solicita daune de peste 100 mil.dolari.

Reprezentantii EDF sustin ca le-ar fi fost solicitata mitapentru a continua sa opereze activitati de duty-free in incintaAeroportului Otopeni. Pana in 2001, EDF a realizat comert inincinta aeroportului, in parteneriat cu aeroportul si Tarom, dupacare statul, prin intermediul Ministerului Transporturilor, aintrerupt acest contract, atribuind spatiile altor firme.

"Am obtinut la tribunalul de la Washington o sentintadefinitiva, care nu poate fi atacata decat pentru motiveexceptionale, in procesul inceput in urma cu trei ani, in careoperatorul duty-free EDF cerea daune de 110 milioane de dolaripentru o pretinsa expropriere abuziva a firmei de pe AeroportulOtopeni", declara Florentin Tuca, managing partner al firmei TucaZbarcea & Asociatii, care a asistat, alaturi de White &Case, statul roman.

Scandalul duty-free-urilor a fost relatat pe larg si in paginilecotidianului britanic Financial Times, mai multi oficiali localifiind acuzati de coruptie. Reprezentantii EDF pretindeau ca li s-acerut 2,5 milioane de dolari pentru a putea sa-si continueactivitatea in incinta aeroportului, intr-o perioada in careMinisterul Transporturilor era condus de Miron Mitrea, iar infruntea guvernului se afla Adrian Nastase.

"Tribunalul a respins toate pretentiile si acuzatiile EDF, ceeace inseamna ca nu vor primi niciun dolar din cele 110 milioanesolicitate. Arbitrii de la Washington refuza de obicei sa acordecheltuieli de judecata castigatorilor, dar in acest caz au fostdecise despagubiri de sase milioane de dolari pentru costurileprocesuale, doi dintre arbitrii, votand pentru, in timp ce altreilea s-a abtinut", a mai spus Florentin Tuca.

Pana la pronuntarea deciziei, arbitrii tribunalului arbitral alCentrului International de Reglementare a Disputelor Relative laInvestitii (ICSID) au deliberat timp de noua luni.

EDF este o firma controlata de omul de afaceri Enrique FernandoWeil, cetatean nascut in Brazilia din parinti israelieni plecatidin Germania, rezident in Hong Kong. El a constituit aici firma EDFAstro SRL, prin intermediul careia s-a asociat cu AeroportulOtopeni si Tarom pentru a opera activitati de retail in regimduty-free intr-un spatiu din incinta vechiului terminal alAeroportului Otopeni. Avocatii EDF in acest proces au fost firmeleVoicu & Filipescu si Wolf Theiss Austria.

"Pentru Romania poate fi considerat un succes un proces castigatla Washington, dar ce bucurie putem avea ca am bagat mizeria subpres? Ar fi fost poate mai buna o sanctiune aplicata statului.Poate asa se mai trezea lumea la realitate", a declarat FlorinDutu, partener al firmei Voicu & Filipescu.

Actiunea EDF a fost introdusa in 2005, dar pregatirea dosaruluia inceput mult mai devreme. Dutu a coordonat acest dosar inca de pevremea cand ocupa pozitia de deputy managing partner al firmeiStefanica, Dutu & Partners.

"In primul rand tribunalul a considerat ca este incredibil catoate autoritatile statului - prim-ministru, ministri, parlament,garda financiara, Tarom, Aeroportul Otopeni - sa se coalizezepentru a expropria aceasta afacere. A fost o lupta intre David siGolliat, iar noi nu am avut prastia cea buna de data asta", a maispus reprezentantul Voicu & Filipescu.

EDF are la dispozitie o perioada de patru luni pentru a atacaaceasta sentinta, insa nu s-a luat inca nicio decizie in acestsens.

"Exista o cale de atac, dar asta nu inseamna neaparat ca vomapela la ea. Decizia a ajuns la noi pe data de 9 octombrie si avem120 de zile la dispozitie pentru a o ataca. Sentinta are peste 100de pagini si clientul va decide la rece daca merge sau nu maideparte", a conchis avocatul de la Voicu & Filipescu.

La ICSID a fost de asemenea judecat si procesul prin care NobleVentures solicita despagubiri de 353 mil. dolari statului romanpentru anularea privatizarii Combinatului Siderurgic Resita(castigat de statul roman) si tot acolo se judeca un alt procesintentat statului roman de catre European Drinks.

Filmul EDF

1992: EDF se asociaza cu aeroportul Otopeni si Tarom pentru aopera in regim duty-free in incinta aeroportului;

2001 - 2002: reprezentantii EDF sustin ca au fost contactatipentru a li se cere mita pentru continuarea contractului;

2002: cazul intra in atentia DNA, care decide sa nu inceapaurmarirea penala;

2005: EDF introduce actiune impotriva statului la TribunalulICSID de la Washington, solicitand daune de peste 100 mil.dolari;

2008: Financial Times acorda spatii largi cazului, punand inlumina problemele din contractele cu statul;

2009: dupa noua luni de deliberare ICSID da castig de cauzastatului, care ar trebui sa primeasca daune de 6 mil. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO