Eveniment

Statul incepe sa-si stranga banii cu o singura mana mare

06.01.2004, 00:00 15



Firmele romanesti vor ajunge anul acesta sa fie verificate de echipe de control unice, apartinand aceluiasi organ de control, atat pentru obligatiile de plata fata de bugetul de stat, cat si pentru cele privind contributiile de securitate sociala. De asemenea, contribuabilii nu vor mai intra in relatie decat cu unitatea la care sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, fie ca e vorba de declararea veniturilor, plata impozitelor, executari silite sau solutionari de contestatii.



SI toate acestea prin infiintarea unei noi institutii - Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care devine functionala din aceasta luna. Agentia este o institutie publica cu personalitate juridica sI buget propriu, aflata in subordinea Ministerului Finantelor. Functionarea acesteia ar trebui sa duca, in cele din urma, la reducerea timpului sI muncii de birou pe care un contribuabil se vede nevoit sa le aloce in prezent pentru indeplinirea obligatiilor fiscale. Economia de timp ar trebui sa rezulte in primul rand ca urmare a preluarii de catre agentie a colectarii contributiilor de securitate sociala. Astfel, au fost unificate procedurile de inregistrare, declarare, plata, control sI solutionare a contestatiilor, cu termene unificate de indeplinire a obligatiilor contribuabilor.



ANAF va fi responsabila, atat la nivel central cat sI prin reteaua teritoriala de unitatI subordonate, de aplicarea unitara a legislatiei privind impozitele, taxele, contributiile sociale sI alte tipuri de venituri ale bugetului de stat. De asemenea, se va ocupa de strangerea veniturilor altor autoritatI sI institutii centrale, a caror administrare ii este conferita prin acte normative, mai putin veniturile datorate in vama.



Presedinte al Agentiei a fost numit Neculae Plaiasu, care isI pastreaza sI functia de secretar de stat in Ministerul Finantelor. Organigrama completa a noii institutii nu a fost inca definitivata.



ANAF a fost infiintata dupa modelul unor institutii similare din Uniunea Europeana, in incercarea de a da o cat mai mare flexibilitate unei administratii fiscale anchilozate, incapabile sa asigure o buna colectare a veniturilor statului. Autonomia agentiei urmeaza sa fie data de existenta unui buget propriu sI de exercitarea functiilor specifice de administrare - gestiune, colectare, control fiscal, rezolvarea contestatiilor, acordarea de asistenta contribuabililor.



Pincipala sa sarcina este colectarea veniturile statului reprezentand impozite, taxe sI alte venituri ale bugetului de stat, contributii de asigurari sociale, contributii de asigurari pentru somaj, contributii pentru asigurari sociale de sanatate, contributii de asigurare pentru accidente de munca sI boli profesionale datorate de contribuabilii persoane fizice sI juridice care au calitatea de angajator sau asimilatI acestora.



De asemenea, ANAF este responsabila de aplicarea unitara a legislatiei privind impozitele, taxele sI contributiile, sI, nu in ultimul rand, de asigurarea aplicarii unui tratament echitabil tuturor contribuabililor.



Aceasta dupa ce contribuabilii s-au confruntat ani de zile cu interpretari ale legislatiei care difereau de la un control la altul sau dintr-o zona in alta a tarii, cu avalanse de inspectii sI verificari suprapuse, care incurajau mai degraba arbitrariul sI coruptia decat sa conduca la cresterea veniturilor incasate de stat. SI, foarte probabil, aparitia noii institutii nu va rezolva peste noapte probleme acumulate in timp, fiind nevoie sI de schimbari de mentalitate a functionarilor, chematI sa aplice o legislatie mai coerenta, bazata pe Codul fiscal sI Codul de procedura fiscala, sI, conform promisiunilor Fiscului, mai stabila. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO