Eveniment

Statul se bazeaza exclusiv pe mediul privat sa creeze noi locuri de munca in 2010. Nu angajam ca sa economisim bani, spun oamenii de afaceri

25.02.2010, 23:07 46

Eliminarea contributiilor sociale pentru companiile care trimitangajati in somaj tehnic si cele care angajeaza someri - cele douamasuri luate de Guvern pentru protejarea si crearea de locuri demunca - se bazeaza aproape exclusiv pe angajatorii din mediulprivat, care a facut cele mai multe concedieri anul trecut.

"In mod sigur, statul nu va face noi angajari", a spus ministrulmuncii Mihai Seitan, care spera ca, prin cele doua masuri luate dela inceputul anului de Guvern, rata somajului va scadea pentru cafirmele private vor angaja un numar semnificativ din persoaneleramase fara loc de munca.

Oamenii de afaceri spun ca insa ca nu vor putea sa angajezesomeri pentru ca nu au pregatirea profesionala necesara. "Somajultehnic sau angajarea de someri nu sunt luate in considerare desectorul privat, pentru ca, in general, noile recrutari se facpentru a acoperi o nevoie. Nu va angaja nimeni un somer doar dedragul de a economisi niste bani", a spus Florin Pogonaru,presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR),prezent la un eveniment organizat de Finmedia si casa de avocaturaTuca Zbarcea & Asociatii. El a mai precizat ca marea provocarecu care se confrunta in prezent mediul privat este gasirea uneisolutii prin care sa reuseasca sa-si mentina numarul de angajati,si nu gasirea de noi angajati.

Peste 70% din cei 740.000 de someri existenti in prezent abiadaca au studii gimnaziale sau au absolvit o scoala profesionala,restul fiind absolventi de liceu sau de facultate, potrivit datelorde la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).Astfel, este putin probabil ca marile multinationale care auanuntat angajari, ca HP, Microsoft sau Ford, sa recruteze personaldin randul celor disponibilizati.

Numai una din cinci firme si-a trimis angajatii in somajtehnic anul trecut

Ministerul Muncii estimeaza ca va reduce numarul de someri cu50.000 prin facilitatea pe care o acorda angajatorilor prinscutirea de contributii sociale pentru o perioada de sase luni dacaangajeaza someri si ca alte 200.000 de locuri de munca ar putea fisalvate prin aplicarea somajului tehnic.

"Aproape 80% din companiile private nu au folosit in 2009somajul tehnic. Masura nu i-a interesat foarte mult pe angajatori,pentru ca stiau cum sa se delimiteze personalul trimis in somajtehnic de cel care ramanea sa lucreze in continuare", a precizatRuxandra Stoian, partener si director servicii de consultanta inresurse umane in cadrul companiei de audit si consultantaPricewaterhouseCoopers (PwC). Ea estimeaza ca in 2010 gradul deutilizare a acestor masuri va fi mai mare.

"Somajul tehnic nu a fost o masura foarte atractiva pentrumediul privat, pentru ca este mai greu de pus in practica, mai alesin domeniul serviciilor bancare, de exemplu, unde este mai rentabilsa tii angajatul cu salariul intreg decat sa nu-l folosesti deloc,chiar daca esti scutit de taxe", a spus Serban Paslaru, partner incadrul Tuca Zbarcea&Asociatii.

Ministrul muncii crede ca nu vom ajunge la cifra de un milion desomeri in acest an, intrucat in luna februarie rata somajului aramas la nivelul din ianuarie, de 8,1%. "Chiar daca vom avea ocrestere usoara a numarului de someri, cred ca pana la sfarsitulanului vom avea o rata mai mica decat cea inregistrata in lunadecembrie a anului trecut", a spus Seitan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO