Eveniment

Strategia de export prevede focus pe India, China şi Brazilia

Autor: Dan Carol Adrian

08.11.2010, 23:30 32

Strategia naţională de export, care prevede intensificareacomerţului către state din afara UE, precum India, China sauBrazilia, ar putea fi aprobată de Guvern până la sfârşitul anului,a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei KarolyBorbely.

"Printre puţinele cifre mari anul acesta, pe lângă şomaj, esteactivitatea de export, care a crescut cu 24,8%. Mi-aş dori caexporturile să crească în statele non-europene, ca Brazilia, Indiasau China", a afirmat Borbely la lansarea în dezbatere publică astrategiei naţionale de export pentru perioada 2010-2014.

Strategia are ca obiective promovarea firmelor inovative,explorarea de noi pieţe internaţionale, consolidarea colaborăriiinstituţionale sau "abordarea concertată a iniţiativelor înproiecte care să facă obiectul unei abordări multianuale dinperspectiva managementului proiectelor".

"Până la finele anului sper să o aprobăm în Guvern (strategia deexport - n.red.)", a spus Borbely.

Potrivit documentului de strategie de export, puţini exportatoriromâni deţin branduri puternice şi le lipsesc "încă" aptitudinilemanageriale.

"Exportatorii români resimt încă lipsa aptitudinilor managerialepentru a face faţă noului model de afaceri, lucruri care explică,în parte, de ce majoritatea exporturilor sunt încă în zonasubcontractării. De asemenea, puţini exportatori deţin branduriputernice de export sau sunt exportatori inovativi", precizeazădocumentul citat.

În context, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilorşi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, a spus căevoluţia leului este supusă unor presiuni "enorme" din partea unorspeculatori atât din România, cât şi din afara ţării, care doresc oevoluţie nefavorabilă a monedei naţionale.

"Marea dilemă a exportatorilor este ce se va întâmpla cu cursulvalutar în 2011. Sunt presiuni enorme din partea unor speculatoriinterni şi externi, care îşi doresc o evoluţie nefavorabilă acursului de schimb, adică pe care nici Banca Naţională a României(BNR) să nu o mai stăpânească", a afirmat ieri Ionescu la lansareaîn dezbatare publică a strategiei de export a României în perioada2010-2014.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO