Eveniment

Studiu Ericsson: În România, 60% dintre mileniali urmăresc conţinut TV şi video pe mobil

Studiu Ericsson: În România, 60% dintre mileniali...

Autor: Dorin Oancea

20.12.2016, 11:44 177

64% dintre români spun că au făcut binging (au urmărit mai multe episoade dintr-un serial la rând) zilnic, săptămânal sau lunar, mai arată a şaptea ediţie a studiului, care relevă o schimbare semnificativă de comportament în ceea ce priveşte urmărirea de conţinut TV si video şi tendinţa spre mobilitate.

Raportul arată că, în România, 33% din totalul de vizionare activă este la cerere şi procentul sare la 47% pentru generaţia Millennials (tineri cu vârste între 16-34 de ani). Millennials petrec cel mai mult timp vizionând conţinut generat de alţi utilizatori. Chiar dacă televiziunea tradiţională începe să piardă din cota pe care o deţine din timpul total de vizionare, acesta încă este aproape de două ori mai mare faţă de orice conţinut video, cu 46% din totalul orelor de vizionare pe săptămână.

În total, românii petrec aproximativ 42 de ore pe săptămână urmărind în mod activ conţinut TV sau video.

În ceea ce priveşte frecvenţa de utilizare pentru diferite servicii TV si video la cerere, 48% dintre telespectatori în România vizionează YouTube zilnic, iar 76% săptămânal.

Potrivit raportului, telespectatorul român va petrece aproximativ 0,7 ani din viaţă sau 12 minute pe zi căutând ce conţinut TV sau video să urmărească. În acest sens, căutarea de conţinut reprezintă 9% din timpul petrecut urmărind TV tradiţional şi 19% din timpul petrecut urmărind conţinut video la cerere.

În România, vizionarea de conţinut TV şi video pe mobil se face preponderent pe smartphone-uri, piaţa beneficiind de o rată mare de penetrare a dispozitivelor mobile, iar 43% din numărul total de ore/săptămână de vizionare este urmărit pe ecranele dispozitivelor mobile. Studenţii şi Millennials sunt cei care urmăresc în proporţia cea mai mare conţinut TV şi video pe mobil – aproape două treimi sau peste 60% din toate orele de vizionare TV/video sunt petrecute pe un dispozitiv mobil în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 de ani.

Majoritatea consumatorilor români preferă să urmărească conţinut TV sau video acasă, în timpul serii sau în pat, înainte de a adormi. În acelaşi timp, aproape 60% dintre consumatori se uită la conţinut TV şi video înainte de a se ridica din pat dimineaţa.

Posibilitatea de a avea un consum nelimitat de date în scopuri de streaming video este tentantă pentru mulţi consumatori, mai ales că le-ar diminua temerile că ar rămâne fără date după ce au rulat conţinut TV şi video. De fapt, 46% dintre consumatorii TV şi video din România spun că sunt interesaţi de un abonament mobil cu streaming video nelimitat. Media globală corespunzătoare este de 40%.

Urmărirea a mai multor episoade ale unui serial de televiziune la rând a devenit o caracteristică importantă a experienţei TV şi video atât în lume, cât şi în România, unde 64% dintre respondenţi declară că au făcut binging zilnic, săptămânal sau lunar, în timp ce media mondială ajunge la 71%. Media se ridică la 86% pentru Millennials.

Costul mediu al consumului de conţinut sub orice formă, inclusiv televiziune, video, prin internet fix, teatru şi cinema, a ajuns la 36 de euro pe gospodărie în România. Cifra corespunzătoare din SUA ajunge la 186 de dolari pe gospodărie.

Bazat pe interviuri cu 30.000 de persoane din 24 de ţări, reprezentând statistic punctele de vedere a 1,1 miliarde de oameni, raportul Ericsson ConsumerLab TV si Media 2016 este cel mai mare studiu de acest gen despre obiceiurile de vizionare TV. În România, eşantionul statistic corespunde unui număr de 8 milioane de consumatori. Interviurile au fost realizate cu consumatorii cu vârste cuprinse între 16-69 de ani, în peste 24 de ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO