Eveniment

Subventiile pentru drumuri, de 5 ori mai mari decat la CFR

10.03.2010, 23:08 18

Caile Ferate Romane primesc anul acesta de la buget de cinci orimai putine subventii decat administratia drumurilor, cu toate catendinta in Uniunea Europeana este de incurajare a transportului pecalea ferata, mult mai nepoluant si mai sigur.

"Anul acesta s-au alocat doar 50 de milioane de lei (12,5 mil.euro) pentru lucrari de reparatii si intretinere a caii ferate, osuma infima. Totusi, acesta este un prim pas, avand in vedere caanul trecut nu s-a dat niciun ban pentru acest capitol", explicaintr-un interviu pentru Ziarul Financiar Gheorghe Popa, secretarulde stat pe probleme feroviare din cadrul MinisteruluiTransporturilor si Infrastructurii.

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale dinRomania primeste in acest an 6,4 miliarde de lei de la buget si arevenituri programate de un miliard de lei, deci subventia pentrusosele si autostrazi pentru acoperirea pierderilor uriase aleacestei companii care trebuie facuta de la bugetul de stat este de5,4 miliarde de lei (1,3 miliarde euro).

De partea cealalta, caile ferate primesc, prin cele treicompanii importante din sector, CFR Marfa, CFR Calatori si CFRInfrastructura, subventii totale de 1,1 miliarde de lei (240milioane de euro), de cinci ori mai reduse.

In general, despre subventiile pentru constructia si reparatiade sosele si autostrazi se vorbeste ca despre o investitie, iardespre acoperirea pierderilor de la calea ferata ca despre osubventie, iar ceferistii se plang de acest tratamentdiscriminatoriu si spun ca trebuie stabilita o strategie clara derelansare a caii ferate, asa cum este in toata EuropaOccidentala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO