Eveniment

Surpriza la audierile pentru BNR: Bogdan Olteanu, candidat PNL pentru viceguvernator

06.10.2009, 23:18 41

Cu numai trei zile inainte de expirarea mandatului actualuluiConsiliu de Administratie al BNR, ieri dupa-amiaza inainteaaudierii candidatilor in fata Comisiilor de buget-finante aleParlamentului a aparut surpriza-surprizelor: candidatura lui BogdanOlteanu, 38 de ani, unul dintre cei mai influenti parlamentari,sustinut de PNL pentru un post de viceguvernator.

Varianta a fost vehiculata si saptamana trecuta, dar nimeni nu olua in serios, nici macar reprezentantii PNL. Alegerile pentru unnou mandat al Consiliului de Administratie al BNR, asteptate ca oprocedura parlamentara standard in care lista candidatilor pentrufiecare loc era negociata politic si stabilita cu mult inainte,s-au complicat ieri in mod neasteptat inaintea audierilor. Olteanu,de profesie jurist, nu are niciun fel de experienta bancara, dar aabsolvit un MBA bancar.

Algoritmul stabilit de PD-L cu PSD inaintea ruperii coalitieiguvernamentale a ramas in aer, alocarea mandatelor deviceguvernator fiind schimbata prin noi negocieri intre PSD si PNL.Rezultatul: PD-L a pierdut un loc de viceguvernator negociatanterior pentru Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului MugurIsarescu, si care a fost preluat de PNL, pentru Bogdan Olteanu.

Daniel Daianu incercase anterior sa-si faca loc pe lista pentruun loc de viceguvernator din partea PNL, insa pana la urma si-adepus candidatura ca independent.

Nu s-a schimbat insa nimic in privinta sustinerii politiceunanime pentru ca Mugur Isarescu sa primeasca un nou mandat deguvernator, dupa 20 de ani in aceasta functie.

"Mandatul acesta va fi mandatul trecerii la euro. Strategic nuvad alt rol pentru BNR in perioada urmatoare. Aceasta incumbastabilitatea preturilor, a cursului si a inflatiei", a spusIsarescu in cadrul audierii care a inceput la 17:15. El a admis caacordul cu FMI, care inseamna un import de credibilitate, nu a fosto bucurie.

In acelasi timp, Florin Georgescu, sustinut de PSD, urmeaza saobtina un nou mandat de prim-viceguvernator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO