Eveniment

Tariceanu reincepe discutiile cu expertii FMI

09.10.2006, 19:03 16

Premierul Calin Popescu-Tariceanu va incepe astazi discutiile consultative cu expertii FMI, la un an de la esuarea negocierilor pentru continuarea acordului stand-by pe fondul solicitarilor institutiei financiare de revizuire a politicii bugetare, respinse de autoritati.
Tariceanu va primi la Palatul Victoria o delegatie a Fondului Monetar International (FMI) condusa de Emmanuel van der Mensbrugghe, aceasta fiind prima intalnire intre seful Guvernului si fostul negociator-sef al FMI cu Romania, dupa incetarea acordului stand-by.
La sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, negocierile pentru continuarea acordului cu FMI, semnat in iulie 2004, au esuat, dupa ce autoritatile de la Bucuresti au respins solicitarile institutiei financiare.
Institutia financiara internationala a criticat politica bugetara a autoritatilor de la Bucuresti si a solicitat masuri de crestere a veniturilor si de diminuare a cheltuielilor, pentru a micsora deficitul bugetar.
Potrivit Fondului, actualul cadru de masuri economice prezinta riscul ca Romania sa se integreze in Uniunea Europeana cu o competitivitate redusa si dezechilibre macroeconomice in crestere.
Acordul stand-by a incetat, in mod formal, la 7 iulie 2006.
In septembrie, FMI l-a numit pe argentinianul Juan Jose Fernandez-Ansola in functia de reprezentant rezident la Bucuresti, acesta urmand sa coordoneze si activitatea biroului FMI din Sofia. Predecesorul sau la biroul din Bucuresti a fost Graeme Justice, cetatean britanic.
Relatiile Romaniei cu FMI se desfasoara in prezent pe baza de consultari, dupa ce ultimul acord stand-by a expirat formal in luna iulie a acestui an, fara sa fie finalizat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO