Eveniment

Tariceanu si-a dat nota mare la economie

Tariceanu si-a dat nota mare la economie

Calin Popescu-Tariceanu, premierul Romaniei: Economia Romaniei are sanse de crestere cu circa 9% in 2008, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, si suntem tara cu cea mai mare crestere a PIB din Europa.

17.09.2008, 21:15 34

Integrarea Romaniei in UE, cresterea economica record de 8,8% din primul semestru, dublarea valorii punctului de pensie si asigurarea unei pensii medii de 565 lei, cresterea salariului mediu net lunar la 1.260 lei si constructia anuala a pana la 60.000 locuinte sunt cateva dintre "realizarile" din programul de guvernare prezentate ieri de seful Guvernului, Calin Popescu-Tariceanu, in fata presei si a ministrilor.

Premierul a explicat ca Guvernul a evitat sa promita in timpul mandatului "marea cu sarea", ci doar ceea ce permiteau realitatile economice.

Referindu-se la evolutia economiei, el a afirmat ca Romania ar putea inregistra in acest an o crestere economica de circa 9%, dupa ce in primul semestru avansul PIB a ajuns la 8,8% depasind recordul absolut dupa 1989.

"Economia Romaniei are sanse de crestere cu circa 9% in 2008, potrivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza, si suntem tara cu cea mai mare crestere a Produsului Intern Brut din Europa. Datorita cresterii economice, veniturile bugetului general consolidat pentru 2008 sunt apropiate de nivelul intregului PIB al Romaniei din 2003", a spus Tariceanu.

Cresterea economica este unul dintre cele trei obiective pe care Guvernul si le-a fixat, alaturi de bunastare si integrare europeana.

Desi au fost inregistrate inundatii si seceta, cresterea economica medie in perioada 2005-2007 a fost de 6%, iar in activitatile neagricole cresterea medie a fost de 7,8%. In primul semestru 2008, cresterea PIB a fost de 8,8% - record absolut dupa 1990, potrivit datelor prezentate de premier.

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor este estimat pentru finalul acestui an la 6.500 euro/locuitor, fata de 1.250 euro in 1996, 1.800 euro in 2000 si 2.800 in 2004. Cresterea PIB este estimata pentru 2008 la 140 miliarde euro, comparativ cu 60,8 miliarde euro in 2004.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca in ciuda avertismentelor ca va fi vulnerabila, Romania a dovedit crestere economica spectaculoasa. El a caracterizat actualul Executiv ca un exemplu al "competentei economice" si a precizat ca sustenabilitatea oricarei reforme economice se bazeaza pe crestere economica.

Nu la fel se vad lucrurile la BNR, unde guvernatorul Mugur Isarescu afirma ca in prezent mixul de politici economice este "suboptim", politica monetara fiind supraincarcata, in timp ce politica fiscala si de venituri sunt "categoric prociclice". "O crestere economica echilibrata nu se poate face cu un mix dezechilibrat", sustine Isarescu.

In viziunea analistilor, cresterea economica puternica din acest an nu este sustenabila, in conditiile in care se sprijina pe domenii volatile, precum constructiile si agricultura. Analistii amintesc si cativa factori care ar putea frana cresterea economica, respectiv reducerea ritmului de crestere a creditului, diminuarea cererii de importuri in UE si reducerea activitatii industriale ca urmare a cresterii costurilor de finantare si a celor cu forta de munca.

In plan fiscal,Tariceanu sustine ca introducerea cotei unice de impozitare de 16% este cea mai importanta masura implementata de Guvern, permitand combaterea muncii "la negru", intarirea disciplinei financiare si reinvestirea banilor din impozitul pe profit.

Veniturile bugetare obtinute din impozitul pe profit au fost in 2007 cu 62,8% mai mari decat cele din 2004, iar in primul semestru 2008 au urcat cu 27,5%.

Totodata, sumele colectate din impozitul pe venit au depasit anul trecut dublul veniturilor din aceasta sursa incasate in 2004, iar in semestrul I 2008 au crescut cu 35%.

"Cota unica de impozitare a salariilor, spre deosebire de cota progresiva, ii incurajeaza pe cei care doresc sa lucreze mai mult. Inainte de introducerea cotei unice, din activitatile suplimentare, in afara serviciului de baza, nu se obtinea decat un castig minim", a afirmat seful Guvernului.

Cea mai buna forma de protectie sociala este in opinia premierului asigurarea unui loc de munca bine platit, nu ajutorul de stat.

Executivul a investit in educatie in anul 2007 cat s-a investit in acest domeniu din 1990 pana in 2005, potrivit lui Tariceanu.

Premierul a vorbit si despre inceperea unei "reforme profunde" a sistemului de sanatate, pentru imbunatatirea utilizarii fondurilor in spitale si ameliorarea calitatii actului medical, in paralel cu reorientarea serviciilor medicale catre ambulator prin incurajarea dezvoltarii medicinei de familie si a ingrijirilor la domiciliu. El a sustinut totodata ca Romania a devenit "un model" al luptei impotriva coruptiei, prin infiintarea Agentiei Nationale de Integritate si reforma sistemului.

In opinia premierului, Executivul a indeplinit 95% dintre angajamentele asumate prin programul de guvernare.

 

Cum isi incheie mandatul

  • Cresterea economica medie a fost, in perioada 2005-2007, de 6%; in primul semestru din 2008, cresterea PIB a fost de 8,8% - record dupa 1990;
  • Investitiile straine au ajuns in perioada 2005 - 2008, la 35 mld. euro, dublul fata de perioada 1991-2004;
  • Cota unica de 16% va aduce veniturile bugetare din 2008 la un nivel apropiat de PIB-ul Romaniei din 2003;
  • Pensia medie din sistemul public a crescut cu 94% in termeni reali si cu 143% in termeni nominali;
  • Salariul mediu brut se va dubla in decembrie, comparativ cu 2004, si va ajunge la circa 1.700 lei, iar salariul mediu net va fi de 1.260 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO