Eveniment

TaxHouse: Impozitarea tranzactiilor de la Bursa de Valori ridica semne de intrebare

20.02.2008, 19:57 18

Lipsa de reglementari clare privind impozitarea castigurilor obtinute din listari la Bursa, precum si a veniturilor obtinute de fondurile straine de investitii tot mai active pe piata locala de capital este una dintre problemele acute ale legislatiei actuale, potrivit participantilor la Forumul de Legislatie si Fiscalitate TaxEU care a avut loc ieri la Bucuresti.
"Un volum din ce in ce mai mare al tranzactiilor companiilor nerezidente pe piata de capital romaneasca, proiectele de listari tot mai numeroase apartinand firmelor romanesti pe pietele externe, alaturi de dezvoltarea pietei fondurilor private de investitii impun crearea unui cadru legislativ clar si coerent cu privire la impozitarea castigurilor de capital", a declarat Angela Rosca, Managing Partner la compania TaxHouse-Taxand.
"Pot aparea probleme cu tranzactiile pe Bursa de Valori din Bucuresti, pentru ca in anumite situatii nu se stie cine este persoana care face tranzactiile si, implicit, nici cine va fi impozitat. O alta problema este faptul ca marile banci de investitii tranzactioneaza actiuni pe Bursa locala pe contul investitorilor", a continuat Rosca.
Ea a adaugat ca legislatia nu contine detalii cu privire la persoanele juridice nerezidente care tranzactioneaza titluri de participare in nume propriu, dar pe contul altor persoane.
Pe piata locala de capital, investitorii persoane juridice beneficiaza de o serie de facilitati fata de persoanele juridice care tranzactioneaza la Bursa, mai exact o cota de impozitare de 1%, fata de 16%, aplicata veniturilor obtinute din detineri bursiere mai mari de un an. In cazul investitorilor individuali, impozitarea se aplica tuturor titlurilor de valoare detinute, spre deosebire de investitorii persoane juridice care supun impozitarii doar titluri de participare (actiuni).
Daca in ceea ce priveste impozitarea veniturilor obtinute din investitiile pe piata de capital nu exista o armonizare cu legislatia europeana, in privinta legislatiei care reglementeaza TVA, Romania este in mare parte armonizata cu directivele europene, este de parere Jean Marc Cambien, Tax Partner la Ernst&Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO