Eveniment

Transportatorii cer o parte a accizei înapoi pe modelul returnărilor de TVA

Transportatorii cer o parte a accizei înapoi pe modelul...

Autor: Iulian Anghel

28.03.2014, 00:04 79

Finanţele au început discuţiile cu transportatorii pentru returnarea unei părţi din noua acciză de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri şi într-un fel neaşteptat, dat fiind declaraţiile anterioare ale autorităţilor care spuneau că au nevoie de aceşti bani la buget. Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Dan Manolescu a spus ieri că o astfel de idee a apărut abia miercuri, iar tot ieri pe blogul său premierul Victor Ponta reitera că acciza înseamnă 2,5 mld. lei anual la buget. El afirmase însă miercuri că transportatorii corecţi vor fi ajutaţi să recupereze o parte a accizei.

„Acciza la carburant înseamnă un minus de 2,5 mld. RON/an, reducerea CAS – 5,7 mld./an, reducerea TVA la 19% 10 mld./an, cofinanţarea cu minimum 25% a programelor din fonduri europene 4,5 mld. RON/an!“, a scris Ponta pe blog vrând să arate practic că ceea ce ar urma să facă guvernul reducând taxele înseamnă mult mai mult decât cele 2,5 mld. lei venite din noua acciză. Returnarea unei părţi a accizei către transportatori într-un mod şi un cuantum ce urmează a fi stabilite înseamnă mai puţini bani la buget şi nici nu se ştie ce cheltuieli birocratice poate genera.

Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a opinat ieri că această returnare poate fi făcută pe modelul returnărilor de TVA.

„Astfel, în ceea ce priveşte facturile pentru alimentarea cu carburanţi, precum şi bonurile fiscale, acciza trebuie să fie evidenţiată separat, având şi o coloană aferentă procentului ce urmează a fi recuperat.“

Transportatorii susţin că prin metoda propusă de ei, atât statul, cât şi firmele din domeniu pot avea o evidenţă clară a sumelor care fac obiectul returnării. Procentul pe care FORT îl susţine a fi returnat este, au spus reprezentanţii Federaţiei, corespondent procentelor utilizate în alte ţări ale Uniunii Europene, dar ei nu au dat foarte multe detalii.

„Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă procentul utilizat în Italia, şi anume 210 euro raportat unei cantităţi de 1.000 de litri de carburant.“

Ieri Dan Manolescu a menţionat că, deocamdată, nu s-a luat în calcul nicio valoare privind restituirea unei părţi din accize.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO