Eveniment

Un deputat PSD propune impozitarea averilor mai mari de 500.000 de euro, calculate fara datorii

13.01.2010, 23:25 120

Dupa ce in primavara anului trecut s-a vorbit de taxa Robin Hoodde supraimpozitare a profiturilor mari obtinute de companii,subiectul este readus in discutie prin initiativa legislativa de asupraimpozita averile mari detinute de persoanele fizice.

Procentul de 0,5% aplicat pe averea neta a persoanelor fizicecare depaseste pragul de 500.000 de euro este, in opiniaconsultantilor, doar un prim pas pentru acceptarea principiului,urmand ca acesta sa fie adaptat la evolutia economica aRomaniei.

Marius Stancescu, presedintele grupului de consultanta RiffHolding, spune ca acesta ar putea fi majorat odata cu reluareacresterii economice. Stancescu considera oportuna aplicarea uneiastfel de taxe.

"Era de asteptat o astfel de masura si nu suntem noi primulexemplu al Europei care ar practica un astfel de impozit. Franta afost la un moment dat un contra exemplu al suprataxarii celorbogati, cand multi francezi si-au mutat domiciliul in zonele cufiscalitate mai redusa din Belgia. La noi, o astfel de masura seimpune. Ar aduce sistemului din Romania o fiscalizare semnificativaa supraveniturilor realizate de persoanele fizice", spuneStancescu.

El precizeaza insa ca normele de aplicare a acestei taxe trebuiesa fie foarte clare, sa defineasca exact persoanele fizice care arintra sub incidenta legii.

Pe de alta parte, seful BDO Romania, Silviu Manolescu, apreciazaca aceasta initiativa va avea un impact negativ.

"Pentru ca vorbim de averi licite, nu ilicite, deci obtinute intemei legal, este clar ca este o dubla taxare. Si odata acceptat unasemenea principiu, nu trebuie sa ne miram ca procentul va fimajorat la 2%".

Mugurel Surupaceanu, deputatul social-democrat care a initiatproiectul privind impozitarea averilor de peste 500.000 de euro,spune ca vrea sa propuna un nou concept de revolutie sociala,pentru ca sistemul de impozitare din Romania este prea multindreptat catre munca si prea putin catre avere, cand ar trebui safie invers.

"O avere de 500.000 de euro reprezinta dupa un calcul estimativo locuinta de maxim 200.000 de euro, o masina, venituri normale,bijuterii, obiecte de arta", spune Surupaceanu. Nu se va impozitasuma de 500.000 de euro, ci tot ce este peste: deci la o avere netade 600.000 de euro (din care se scad taxele platite, reparatiile lacasa, asigurarile, etc) vor intra in atentia statului 100.000 deeuro, din care se incasa 500 de euro anual.

Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a avut si el o propunereasemanatoare, el "rugandu-i" pe parlamentari saptamana trecuta sagaseasca o solutie pentru modernizarea sistemului de impozitare dinRomania, inclusiv la o modalitate de impozitare a averilormari.

Surupaceanu spune ca a discutat cu Vladescu ieri pe tema acesteilegi si ca vor coresponda pentru a definitiva proiectul.

Procedura de declarare si de calcul a impozitului anual se vastabili prin normele metodologice aprobate prin hotarare de guvern,care vor prevedea atat nivelul deducerilor, cat si formularelenecesare, metodele de evaluare pe categorii de active si pasive, semai arata in propunerea legislativa.

Unde se mai aplica impozit pe avere

Franta: Impozit de solidaritate pe avere, care se aplica la unprag de 790.000 de euro si cu rate de 0,55% - 1,80%

Norvegia: impozitul pe avere, cu rate de 0,90% - 1,10%

Elvetia: impozitul pe avere, de maxim 1% din activele nete,prelevat de cantoane si localitati, cel mai vechi impozit.

Ce impozit propune deputatul PSD

  • Impozitul anual va fi in cuantum de 0,5% pentru valoarea averiinete detinute, care depaseste pragul de 500.000 euro
  • Impozitul ar putea intra in vigoare in acest an si se vacalcula in functie de averea persoanei fizice sau familiei,inclusiv cel apartinand copiilor minori.
  • Ce e impozabil: bunurile imobiliare si mobiliare, drepturilebanesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica,sotului/sotiei, precum si copiilor minori.
  • Persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe averepentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate.
  • Nerezidentii vor plati pentru patrimoniul net detinut inRomania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentruevitarea dublei impuneri.
  • Pana pe 30 iunie, cei vizati vor depune declaratia privindimpozitul anual asupra averii existente la 31 decembrie 2009.
  • Sunt exonerate de la plata:

- cladirile din patrimoniului cultural national;

- mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptiaantichitatilor;

- drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectualaapartinand contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facutobiectul vreunei cesiuni;

- titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte deasigurari de viata;

- renta viagera;

- pensia privata capitalizata;

- partile sociale si actiunile detinute la societatea comercialala care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza;

- masini, utilaje si constructii agricole.

Cine este Mugurel Surupaceanu

Mugurel Surupaceanu - foto - (39 de ani) este deputat PSD deGorj. Este licentiat in matematica (Timisoara) si economie(Craiova, unde a obtinut titlul de doctor in economie) si a urmatcursurile Institutului National de Administratie. Intre 2004 si2005 a fost prefect al judetului Gorj. Toate rubricile dindeclaratia sa de avere sunt completate cu "NU E CAZUL". Potrivitdeclaratiei de avere postate pe site-ul camerei, are o casa, nu areo masina, nu are niciun cont bancar. Deputatul a vandut anul trecutun apartament cu 121.000 de lei, suma care nu se regaseste indeclaratia sa. De asemenea, el trece in declaratie salariul obtinutin anul 2000 - 65.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO