Eveniment

Un nou semnal de alarmă. Transelectrica: Legarea eolienelor la reţea costă 500 mil. €. Nu avem aceşti bani

Participanţii la conferinţa Mediafax Talks about Energy au arătat că e nevoie de un minister al energiei, care să se ocupe de politici clare şi coerente

Autor: Roxana Petrescu

09.11.2011, 00:07 1789

Transelectrica, transporta­to­rul naţional de energie elec­tri­că, trage încă un semnal de alarmă în ceea ce pri­veş­te dezvoltarea parcurilor eo­lie­ne. După ce firma a spus că, dacă pia­ţa ener­giei nu se va dezvolta în sensul creş­te­rii consumului de electricitate şi al pu­ne­rii în funcţiune a unor capacităţi care pot feri sistemul în faţa caracterului in­con­trolabil al energiei eoliene sistemul ener­getic va avea dificultăţi, Trans­elec­tri­ca pune în discuţie o altă problemă, cea a fon­durilor de care compania are nevoie pen­tru a integra în reţea "morile de vânt".

Semnalele transmise de Transelec­tri­ca, firma care practic veghează la si­guranţa sistemului naţional de energie elec­trică, vin după ce compania a spus re­cent că a apăsat pedala de frână pen­tru emiterea contractelor care le permit par­curilor eoliene să se conecteze la reţea.

În prezent în România funcţionează parcuri eoliene cu o capacitate instalată apropiată de cea a unui reactor nuclear al centralei de la Cernavodă, cei mai mari investitori în acest domeniu fiind CEZ (Cehia), Enel (Italia) şi Energias de Portugal.

"Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane euro în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri. Suntem în discuţii cu ANRE să pro­punem iniţiative legislative care să ne permită să atragem aceste investiţii. Fără aceste investiţii, toate avizele de racordare pentru parcuri eolinene pre­văd că viitoarele parcuri eoliene vor avea restricţii de funcţionare", a decla­rat directorul general adjunct al Trans­elec­trica, Octavian Lohan, la conferinţa Mediafax Talks about Energy.

De două ori mai mult faţă de posibilităţi

Cea mai mare parte a parcurilor eoliene anunţate ar trebui să se realizeze în zona Dobrogei. În prezent, potrivit datelor Transelectrica, sunt semnate contracte de racordare le reţea pentru 8.300 MW, de două ori mai mult faţă de cât poate integra sistemul energetic în acest moment, compania neavând la îndemână nicio pârghie legală pentru stoparea acestui proces de avizare.

"Din păcate, Transelectrica nu poa­te respinge niciun astfel de proiect de­cât dacă atentează la siguranţa siste­mu­lui energetic naţional. Nu putem face mai mult de 5.000 MW în eoliene (în pre­zent - n.r.). Deci se pare că nu stăm bi­ne", a continuat Lohan, citat de Mediafax.

Principala problemă pe care o ridică parcurile eoliene pentru sistem vine din caracterul incontrolabil al acestei ener­gii. De exemplu, în timpul nopţii, când con­sumul de energie scade, un vânt foar­te puternic în Dobrogea ar duce la o pro­ducţie de energie în excedent care nu şi-ar găsi locul în sistem. Deşi aceste dez­echilibre se pot rezolva prin scoa­te­rea din funcţiune a altor unităţi, cum este cazul termocentralelor sau al hidro­cen­tralelor, este posibil ca nici aceste mă­suri să nu mai fie suficiente.

De aceea, reprezentanţii Transelec­tri­ca au spus în repetate rânduri că sunt ne­cesare luarea unor măsuri pentru creş­terea consumului de energie şi al pu­nerii în funcţiune al unor unităţi capa­bile să ferească sistemul de aceste dezechilibre.

Octavian Lohan, director general adjunct al Transelectrica: Ni se spune să găsim soluţii. Aceste soluţii costă peste 500 milioane euro în investiţii. Transelectrica nu are aceste fonduri.Bani de pe bursă

În afară de acestea, Transelectrica, la rân­dul ei, are nevoie de bani pentru dez­vol­tarea propriilor reţele. Potrivit lui Lohan, o parte din investiţii ar putea fi atra­se din vânzarea unui pachet mi­no­ritar din acţiunile Transelectrica.

"Am identificat surse de finanţare, dar avem nevoie de legislaţie, de o ordo­na­re a proiectelor în funcţie de posi­bili­tăţile lor de realizare. Spre exemplu, com­panii din Rusia, China, America sau An­glia au spus că sunt interesate să cum­pere acţiuni la Transelectrica. Apoi, am propus ANRE metode, inclusiv prin ga­ranţii financiare pe care dezvoltatorii în energie eoliană să le depună în mo­men­tul selectării proiectelor", a spus Lohan.

În ciuda interesului arătat de unele com­panii, misiunea statului român de a atra­ge noi investitori în sectorul ener­getic în general, nu numai la Transelec­tri­ca, s-ar putea dovedi destul de grea, du­pă cum au spus unii speakeri prezenţi la con­ferinţa Mediafax Talks about Energy.

Oferiţi încredere

"Va fi dificil pentru România să atra­gă investiţii, trebuie să ofere încre­dere. România a pierdut mult din încre­de­re în ultimii ani, când s-au anunţat in­vestiţii care nu s-au mai realizat. Doar Pe­trom a făcut termocentrala de la Brazi. Creşterea preţului energiei şi le­gea de susţinere a investiţiilor în energii re­generabile contribuie la recâştigarea în­cre­derii", a afirmat Frank Hajdinjak, direc­torul general al E.ON România.

El a adăugat că dacă autorităţile nu vor clarifica reglementările şi nu vor li­be­raliza preţurile, companiile străine vor alege alte pieţe în care să investească. "Sunt şi alte pieţe, care oferă con­di­ţii bune, nu doar în UE, ci şi în afara Eu­ropei, precum Turcia. Toate pieţele sunt în competiţie pentru atragerea de inves­tiţii. Trebuie legi şi reglementări predic­ti­bile. În privinţa prtivatizărilor, inves­ti­to­rii caută pachete majoritare la com­pa­nii de stat", a continuat Hajdinjak.

Cuvintele lui Churchill

În afară de politica de privatizări sau de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze, planurile investitorilor au mai fost influenţate şi de multiplele tentative de re­organizare a sistemului energetic. În ulti­mii trei ani, cu trei miniştrii diferiţi, România trecut de la ideea înfiinţării unui campion naţional la cea a înfiin­ţă­rii a doi giganţi energetici, pentru ca acum să ia în calcul realizarea a două com­plexuri energetice.

"Winston Churchill spunea că suc­cesul este să mergi din eşec în eşec fără să-ţi pierzi entuziasmul. S-ar putea apli-ca şi aici. România are nevoie de un minister al energiei, care să se ocupe de politici clare şi coerente, care să rămână ne­schimbate în timp", a afirmat Valen­tin Mircea, membru al plenului Consi­liu­lui Concurenţei, la conferinţa Media­fax Talks about Energy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO