Eveniment

Unde sunt cei mai multi pensionari si cele mai mari pensii

Unde sunt cei mai multi pensionari si cele mai mari pensii
28.02.2010, 23:10 74

BucureStiul are cele mai multe pensii in plata, cu aproximativjumatate de milion de pensionari platiti din bugetul de asigurarisociale de stat la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor CaseiNationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS).

Capitala este pe primul loc si in ceea ce priveste valoareapensiei medii (928 de lei), urmata de Hunedoara (890 de lei),Brasov (885 lei) si Cluj (788 lei). Aproape 4,8 milioane de pensiide asigurari sociale de stat erau in plata la finalul anuluitrecut, ceea ce inseamna ca aproape 10% din pensionari sunt inBucuresti. Pensia medie la nivelul intregii tari este de 734 de lei(175 de euro).

Pensiile sunt mici raportat la nevoile populatiei, insa dacaevolutia lor este corelata cu evolutia salariilor si a produsuluiintern brut in ultimii 10 ani, reiese ca pensiile au crescut de optori in intervalul 2000 - 2009, in timp ce salariile si PIB-ul aucrescut de doar sase ori, arata o analiza a ZF pe baza datelor dela Institutul National de Statistica (INS).

Clasamentul judetelor cu cele mai mari pensii medii urmeazaclasamentul pe judete in functie de salarii. Astfel, cea mai micapensie medie se inregistreaza in Botosani (606 lei), unul dinultimele judete in functie de salariul mediu.

Pensia medie reprezenta in 2000 circa 41% din salariul mediunet, in timp ce in 2009 a ajuns la 53% din salariul mediu net.

La sfarsitul anului trecut in economie erau 4,36 milioane desalariati, adica mai putini decat numarul pensionarilor deasigurari sociale de stat. In prezent, nivelul contributiei laasigurari sociale (CAS) pentru conditii normale de munca este de31,3%.

Legea pensiilor este in prezent in dezbatere publica, urmand salargeasca baza de impozitare cu cateva sute de mii decontribuabili.

Pensiile speciale urmeaza sa fie recalculate, iar salariatiicare sunt platiti exclusiv pe drepturi de autor vor plati CAS.

In prezent, punctul de pensie se calculeaza la 45% din salariulmediu brut pe anul urmator, urmand ca dupa aplicarea noii legi sase majoreze anual cu 100% rata inflatiei, la care sa se adauge 50%din cresterea reala a salariului mediu brut din anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO