Eveniment

UniCredit: Romanii si-au dublat averea financiara in plina criza

20.01.2010, 23:13 23

Activele financiare nete ale romanilor s-au dublat in 2009 inconditiile evolutiei pozitive a pietei de capital si a castigurilormai mari din dobanzile la depozite si conturi de economii, se arataintr-un raport al UniCredit Group.

In paralel, creditele populatiei s-au restrans fata de 2008,ceea ce a condus la o dublare a averii nete, de la 6 mld. euro in2008 la aproape 14 mld. euro anul trecut, potrivit estimarilor ZFefectuate pe baza datelor UniCredit. Ponderea in PIB a creditelorpopulatiei a scazut de la 21,9% in 2008 la 21,7% anul trecut. Lasfarsitul anului trecut, romanii aveau credite luate de la banci decirca 24 mld. euro.

"Activele populatiei au o crestere semnificativa. Pe de o partedepozitele populatiei au avut anul trecut o crestere de doua cifre,iar pe Bursa s-a inregistrat de asemenea o crestere importanta",explica Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank.

In acelasi timp, primul an complet de functionare a sistemuluide pensii private a contribuit, de asemenea, la cresterea averiinete a populatiei. La sfarsitul lunii noiembrie fondurile de pensiiprivate obligatorii administrau active nete de 2,25 mld. lei (circa530 mld. euro).

Anul trecut, investitiile persoanelor fizice pe bursa au urcatla 20% din totalul averii financiare a populatiei, comparativ cu15% in 2008. In decembrie, investitiile pe Bursa ale romanilordepaseau 7 mld. euro, potrivit ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO