Eveniment

„Va fi o revolutie daca se fac in 6 luni gigantii energetici"

17.09.2009, 18:00 23

Adrian Baicusi, directorul general al Transelectrica si care avenit in sectorul de stat dupa o lunga experienta in mediul privat- ultima functie ocupata fiind aceea de director general al SiemensSRL, nu crede ca cele doua companii energetice gigant, care vorregrupa majoritatea activelor de productie locale, vor fi gata in 6luni, asa cum au declarat responsabilii pentru acest proiect, dardaca acest lucru se va intampla, asta ar insemna o "adevaratarevolutie."

"Procesul de restructurare va fi lung si dureros. Trebuie facutasi o restructurare (de personal - n.r.). In sase luni, cele douasocietati ar putea fi operationale pe hartie , dar practic ar puteafi necesari si doi ani. Daca reusesc, va fi o revolutie, care vaschimba complet piata in urmatorii ani", este de parere Baicusi,citat de Mediafax.

Seful Transelectrica a mai precizat ca la realizarea celor douacompanii ar trebui chemati si consultanti externi, cu experienta,care "sa-i invete pe ai nostri." Declaratiile lui Baicusi vin incontextul in care secretarul de stat din Ministerul Economiei,Tudor Serban, a declarat ca nu vor fi adusi manageri straini pentrucoordonarea celor doua companii "care sa ne spuna cat de prostisuntem noi."

Cele doua companii, care regrupeaza firme energetice cu afaceride circa 5 mld. euro, sunt coordonate in prezent de catredirectorul general al Hidroelectrica, Mihai David (PSD) si dedirectorul general al CEN Craiova, Constantin Balasoiu, sustinut dePD-L. Numirea celor doi la carma companiilor care ar urma saschimbe complet fata sistemului energetic local s-a facut incontextul in care ministrul economiei, Adriean Videanu, a anuntatca va insista pentru privatizarea managementului celor douacompanii.

Baicusi a mai precizat ca pentru anul viitor se asteapta la ostagnare a consumului de energie, dupa ce pana in acest momentacesta a scazut cu circa 10%. Directorul Transelectrica a mai spusca Romania este pe punctul de a finaliza doua acorduri cu Ungariasi Austria pentru unificarea pietelor de energie care vor permiteproducatorilor locali sa exporte pana in Germania si sa profite decererea din mai multe state europene. Aceste demersuri vin incontextul in care infiintarea unei piete regionale de energiereprezinta un obiectiv mai vechi al autoritatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO