Eveniment

Valoarea contractului public va putea fi majorată în continuare cu 50%

Valoarea contractului public va putea fi majorată în continuare cu 50%
05.07.2010, 23:32 276

Valoarea unui contract de achiziţie publică va putea fimajorată, prin acte adiţionale, cu până la 50% însă doar cuaprobarea ordonatorului principal de credite şi cu condiţia ca încomisia de evaluare să fie aceleaşi persoane care au decisatribuirea contractului.

Măsura a fost examinată de Guvern săptămâna trecută şi a fostconfirmată ieri de preşedinta Autorităţii Naţionale pentruReglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP),Cristina Trăilă.

"Suplimentarea de lucrări şi limitarea valorii acteloradiţionale au fost stabilite la 20%, ca regulă. Pentru situaţiiexcepţionale, care se referă la aprobarea expresă a ordonatoruluiprincipal de credite, precum şi la existenţa aceloraşi membri încomisia de evaluare, care au decis iniţial atribuirea contractului,se poate ajunge la 50% pentru suplimentarea de lucrări", a declaratieri Trăilă citată de Mediafax.

Posibilitatea ca un contract de achiziţie publică să fie majoratprin acte adiţionale cu 50% a reprezentat un motiv de dispută întreo parte a mediului de afaceri şi Guvern. Preşedintele AsociaţieiRomâne a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), LaurenţiuPlosceanu, spune că această majorare de 50% permisă până în prezentlăsa posibilitatea încheierii unor contracte de achiziţii publicela preţuri de dumping, în urma unor înţelegeri oculte, pentru camai apoi ele să fie majorare prin acte adiţionale. Fără discuţie,concurenţa era distorsionată, arată Plosceanu. El admite însă căeste nevoie de o marjă pentru ca valoarea contractului să poată fi,eventual, corelată cel puţin cu inflaţia. "Noi nu ne-am dorit săumblăm la efectul pieţei asupra unui contract, ci să împiedicămîncheierea unor contracte la preţuri de dumping", a explicatPlosceanu pentru ZF.

Noile reglementări au fost agreate de Comisia Europeană. Ele maiprevăd că un contract de achiziţie publică contestat poate fiîncheiat imediat după pronunţarea deciziei primei instanţe,respectiv Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sautribunalul ca primă instanţă, dacă decizia este favorabilăautorităţii contractante.

De acum înainte, ANRMAP va verifica şi valida invitaţiile departicipare pentru cererile de ofertă, documente care până înprezent erau publicate în sistemul electronic de achiziţii publice,nefiind necesară validarea lor de către Autoritate.

Volumul contractelor de achiziţii publice s-a ridicat anultrecut la aproximativ 13 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO