Eveniment

Valul 4 al COVID-19 şi-a început ofensiva. De zece ori mai multe cazuri zilnice decât acum o lună. Infecţiile noi cu COVID-19, în creştere de la o zi la alta. Autorităţile pregătesc spitalele pentru creşterea numărului de pacienţi

Valul 4 al COVID-19 şi-a început ofensiva. De zece ori...

Autor: Georgiana Mihalache

20.08.2021, 00:04 2222

Ioana Mihăilă, ministrul sănătăţii, a organizat videoconferinţe cu directorii DSP şi managerii de spitale pentru a afla cu ce resurse materiale şi umane ne vom lupta cu valul patru de COVID-19.

România a raportat ieri 595 de noi pacienţi infectaţi cu COVID-19, cu 54 de cazuri mai multe faţă de ziua anterioară, iar creşterea numărului de cazuri arată că suntem la debutul valului patru al virusului, care a început deja în mai multe state din Europa.

Şi numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă a crescut, în prezent fiind 153 de pacienţi cu formă gravă a virusului care au nevoie de îngrijire.

Faţă de acum o lună, când numărul cazurilor nu trecea de 50, în prezent această cifră a crescut de 10 ori.

Cele mai multe dintre cazurile raportate ieri au fost din Bucureşti, 136 de pacienţi.

Numărul total de teste PCR raportate ieri a fost de puţin peste 14.000, iar peste 18.600 de teste au fost dintre cele rapide antigenice. Totuşi, România testează din nou prea puţin, în contextul în care dintre cele 14.000 de teste PCR, majoritatea, peste 8.000, au fost făcute la cerere de către pacienţi pe cheltuiala acestora. Restul de teste PCR au fost făcute în baza definiţiilor de caz, aşa cum sunt stabilite de Institutul de Sănătate Publică (INSP).

Ioana Mihăilă, ministrul sănătăţii, a convocat şefii spitalelor şi ai direcţiilor de sănătate publică (DSP) pentru a pregăti un răspuns din partea spitalelor în cazul creşterii cazurilor de COVID-19.

Astfel, reprezentanţii autorităţilor au vorbit despre pregătirea din timp a avizelor sanitare pentru aprobarea unui număr mai mare de paturi destinate pacienţilor COVID-19, cores­punzător contextului epidemiologic. De asemenea, ministrul sănătăţii vrea să verifice şi stocul de materiale şi echipamente de protecţie, dar şi faptul că aparatele de ventilaţie şi sistemele de oxigen funcţionează cum trebuie. Anul trecut, presiunea pusă pe secţiile de terapie intensivă a dus la mai multe tragedii în spitalele româneşti în urma incendiilor care au izbucnit în unităţile spitaliceşti.

Mihăilă a cerut şi o evidenţă a medicilor din specialitatea ATI care pot fi detaşaţi către alte spitale în caz de nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO