Eveniment

Videanu: Dupa discutiile privind bugetul pe 2010, vedem daca avem bani pentru reactoarele 3 si 4

Videanu: Dupa discutiile privind bugetul pe 2010, vedem daca avem bani pentru reactoarele 3 si 4

Adriean Videanu, ministrul economiei

08.09.2009, 19:24 23

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune ca dupa finalizareadiscutiilor privind proiectul de buget pentru anul 2010 se vadecide daca statul roman are sau nu fondurile necesare pentrusustinerea participatiei de 51% in proiectul reactoarelor nucleare3 si 4 de la Cernavoda. Valoarea reactoarelor este de 4 mld. euro,iar statul ar trebui sa contribuie cu 2 mld. euro pentru a-sisustine participatia.

"La stabilirea bugetului pentru anul 2010 se va discuta siproblema reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda. Va trebui sa luam odecizie. Ori ne asumam participatia pe care o avem acum, orirenegociem, dar in orice caz trebuie sa fim realisti in ceea cepriveste posibilitatea financiara a statului roman pentrusustinerea acestei investitii. Luam in calcul si reducereaparticipatiei", a declarat Videanu. Initial, statul roman detinea20% din compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4,ulterior ajungand la 51% dupa negocierile purtate cu toti cei saseinvestitori straini: CEZ (Cehia), GDF SUEZ (grup franco-belgian),Enel (Italia), RWE Power (Germania), Iberdrola (Spania) siArcelorMittal Romania.

In ceea ce priveste cele doua companii energetice integrate,care vor regrupa majoritatea activelor de productie de energieexistente, dar vor prelua si filialele Electrica neprivatizate,Videanu spune ca acestea vor deveni operationale la inceputulanului viitor. Pana atunci, ministerul va organiza o licitatie invederea alegerii unui consultant pentru identificarea celor maibune modalitati de finantare a celor doua companii.

"Voi insista pentru privatizarea managementului celor douacompanii. Chiar eu voi propune acest lucru", a precizat Videanu,adaugand ca acest lucru va crea si concurenta intre cele douacompanii, dar va asigura si continuitatea la nivel decizional inceea ce priveste dezvoltarea acestora.

Videanu a mai precizat ca la sfarsitul acestei luni va avea ointalnire la Bucuresti cu reprezentantii Gazprom si ca azireprezentantii Transelectrica vor pleca intr-o delegatie la Moscovapentru a discuta posibilitatea dezvoltarii mai multor proiecte decooperare cu partea ruseasca. Ministrul a mai precizat ca anulacesta Romania nu va avea probleme in ceea ce priveste alimentareacu gaze in cazul in care vor mai exista intreruperi aleimporturilor din Rusia pentru ca deja s-au facut inmagazinarisuficiente de gaze precum si stocuri de pacura si de carbuni.

In ceea ce priveste pretul la utilitati, presedinteleAutoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) adeclarat ca pretul la energie electrica si la gaze va ramanenemodificat pana la sfarsitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO