Eveniment

Violeta Ciurel revine în România să dezvolte afacerile gigantului francez AXA

01.09.2010, 23:10 112

Revenirea Violetei Ciurel pe piaţa românească a asigurărilor deviaţă după 13 ani în care a lucrat pentru grupul olandez ING, dincare ultimii 6 la Amsterdam, poate constitui o surpriză pentruindustria locală a asigurărilor.

Ciurel vine să coordoneze implantarea pe piaţă a unui nume chiarmai mare decât ING în asigurările mondiale, în contextul în careolandezii se pregătesc să iasă din afacerile cu asigurări, urmândsă se concentreze pe banking.

După ce a participat la construcţia de la zero a ING Asigurăride Viaţă şi a preluat conducerea companiei care a fost lider depiaţă din 1999 până în prezent, ea a plecat la cartierul general dela Amsterdam unde a înfiinţat un departament de relaţii externe,iar apoi a coordonat lansarea operaţiunilor pe pieţe din Asia şiEuropa. Acum, Ciurel devine unul dintre rarele exemple în care unmanager român cu experienţă pleacă să lucreze în străinătate şiapoi revine în ţară pentru preluarea unui proiect nou de dezvoltarea unui business. Francezii de la AXA urmăresc de mult piaţa locală,însă şi-au făcut intrarea de-abia în ianuarie 2010 în contextulobiectivului strategic de accelerare a dezvoltării activităţilor pepieţele emergente, în special în Europa Centrală şi de Est.

AXA a anunţat pe 15 ianuarie achiziţionarea Omniasig Asigurăride Viaţă de la grupul austriac Vienna Insurance, iar tranzacţia afost finalizată pe 6 iulie, suma plătită nefiind dată publicităţii.Compania locală fusese înfiinţată în 1997 ca firmă specializată agrupului Omniasig. La sfârşitul lui 2009 avea prime brute subscrisetotale de 25,7 mil. lei (6,1 mil. euro), corespunzător unei cote depiaţă de 1,58%. Activele bilanţiere s-au ridicat la 126 mil. lei(30 mil. euro), din care plasamentele au reprezentat 102 mil. lei(24,3 mil. euro). Compania a încheiat anul cu o pierdere netă de14,2 mil. lei.

Comparativ cu 2008, primele brute subscrise de asigurător s-auredus cu 49%, în timp ce pierderea s-a majorat cu 38%. De altfel,în ultimii patru ani compania a funcţionat constant pe minus,pierderile cumulate în această perioadă fiind de 52 mil. lei.

După ce în 2008 au concurat fără succes pentru preluarea Asiban- cea mai mare tranzacţie realizată până acum pe piaţa locală aasigurărilor - şi au pierdut în favoarea conaţionalilor de laGroupama, francezii de la AXA s-au mulţumit cu preluarea uneicompanii mici, al cărei preţ s-ar fi putut ridica la mai puţin de10 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO