Eveniment

Vladescu: Contributiile la asigurari sociale vor scadea la 45,5% anul viitor

Vladescu: Contributiile la asigurari sociale vor scadea la 45,5% anul viitor

Sebastian Vladescu, ministrul finantelor: Cotele pentru asigurari sociale vor fi reduse cu doua puncte procentuale. Suntem in discutii cu Ministerul Muncii pentru a vedea exact cat vom scadea la angajator si cat de la salariati.

21.08.2006, 21:27 29

Nivelul contributiilor la asigurari sociale va fi redus cu doua puncte procentuale de anul viitor, in timp ce excedentul bugetar se mentine in continuare la peste 1% din PIB la sapte luni, potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu.
Incepand de anul viitor, contributiile la asigurari sociale vor fi reduse cu 2 puncte procentuale, diminuare luata in calcul in proiectul de buget pentru 2007, a declarat ministrul finantelor, Sebastian Vladescu.
"Cotele pentru asigurari sociale vor fi reduse cu doua puncte procentuale, fata de 47,5% cat reprezinta acum. Suntem in discutii cu Ministerul Muncii pentru a vedea exact cat vom scadea la angajator si cat de la salariati", a explicat Vladescu.
Cotele cumulate pentru angajat si angajator au fost reduse cu doua puncte procentuale, la 47,5%, la inceputul acestui an.
Contributiile pentru asigurari sociale au scazut in ultimii ani gradual, in conditiile in care multi dintre angajatori declara salarii mai mici decat cele oferite pentru a nu fi nevoiti sa plateasca contributii prea mari. Astfel, daca in anul 2000, contributiile la asigurari sociale se ridicau la 61%, in 2003, ele ajunsesera la 52%.
In prezent, cuantumul contributiilor sociale platite de angajatori este de 30,5% din fondul brut de salarii, din care 20,5% pentru asigurarile sociale de stat (pensii). Contributia la fondul de somaj este de 2,5%, pentru asigurari sociale de sanatate, cota este de 7%, iar pentru fondul de accidente de munca, angajatorii achita 0,5%. Diferenta pana la 47,5% este platita de angajati. Angajatorii vor plati lunar, incepand cu 1 ianuarie 2007, o contributie reprezentand 0,25% din fondul total de salarii brute, de la aceeasi data urmand sa scada insa cu 0,25 puncte procentuale, cota datorata la bugetul asigurarilor pentru somaj. Executia bugetului de stat indica, dupa primele sapte luni, un excedent care continua sa depaseasca 1% din PIB, a mai spus Vladescu.
In intervalul ianuarie - iulie, incasarile la bugetul consolidat au totalizat 56 de miliarde de lei, in crestere cu 23% comparativ cu rezultatele din perioada similara a anului 2005 si cu 2,2% peste nivelul programat.
"Sper ca evolutia veniturilor va inchide definitiv discutiile privind efectele introducerii cotei unice", a afirmat Vladescu. O dinamica buna s-a consemnat la incasarile din TVA, cu un plus de aproape 29% si la taxele vamale care au avansat cu 21,5%.
La asigurarile de sanatate, incasarile au depasit cu 20% veniturile din primele sapte luni ale anului trecut, in timp ce veniturile la asigurarile sociale de stat au avansat cu 23%. Dupa primele sase luni, Finantele au raportat un excedent de 1,11% din PIB.
La ultima rectificare bugetara, din iunie, tinta de deficit al bugetului general consolidat pentru acest an a fost majorata de la 0,9% din PIB la 2,5% din PIB, dupa ce obiectivul initial fusese de 0,5% din PIB. Proiectul de buget pentru 2007 este elaborat pe o estimare a veniturilor bugetare de 32-32,5% din PIB si un deficit consolidat de cel mult 2% din PIB, a mai declarat Vladescu.
In ceea ce priveste cheltuielile, Vladescu a aratat ca noutatile sunt contributia la bugetul UE, care va reprezenta aproximativ 1% din PIB si cofinantarile pe fonduri structurale - 0,2-0,3% din PIB. Potrivit lui Vladescu, ritmul de crestere al veniturilor se va pastra si in urmatorii ani, astfel ca la orizontul intervalului 2009 - 2010 se estimeaza atingerea nivelului de 35% din PIB, in conditiile unei cresteri economice anuale de 6%.
Veniturile bugetare au fost estimate la putin peste 31% din PIB in acest an inainte de a doua rectificare bugetara, care a inclus si o majorare a veniturilor cu 0,7% din PIB. Ministerul Finantelor va propune Guvernului o rectificare bugetara de mici dimensiuni in august, iar in octombrie va fi realizata o rectificare mai consistenta. Ministrul finantelor afirma ca nu va fi propusa, "in niciun caz", depasirea deficitului de 2,5% din PIB.
"Nu vor fi realocari pentru salarii cu exceptia celor deja angajate, respectiv pentru invatamant si pentru personalul care trebuie suplimentat la armata si interne", a explicat Vladescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO