Eveniment

Vosganian: Fara seceta, cresterea economica era de 8% si inflatia de 4%

Vosganian: Fara seceta, cresterea economica era de 8% si inflatia de 4%
26.11.2007, 20:00 17

Cresterea economica din acest an s-ar fi situat la 8%, iar inflatia la 4-4,2%, daca nu erau efectele secetei, a declarat ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian.
"Am facut o analiza din care am eliminat efectele secetei. Romania ar fi avut o crestere de peste 8% in 2007. Dat fiind ca productia agricola a avut o scadere de 20% fata de anul 2006, exclusiv din cauza secetei si care are un impact de aproape 2% in cresterea economica, rezulta ca Romania in 2007 a continuat tendintele structurale pozitive si a avut o crestere foarte buna. Daca facem si o analiza a indicelui preturilor si eliminam efectele secetei, Romania ar fi avut o inflatie de
4-4,2%", a afirmat Vosganian.
Ministrul a spus ca 2008 va fi anul privatizarii in domeniul energetic si anul consolidarii fiscale, in care pen-tru prima oara in istoria Romaniei cheltuielile bugetului vor depasi 40% din Produsul Intern Brut.
Ministrul economiei si finantelor a aratat ca imbunatatirea colectarii datoriilor fiscale si introducerea cotei unice de impozitare, de la
1 ianuarie 2005, veniturile bugetare au fost suplimentate cu 6 mld. euro in acest an, fata de 2004, cifra care va ajunge la 8 mld. euro in 2008.
Potrivit acestuia, prognozele arata ca veniturile bugetului vor reprezenta 34% din PIB in acest an si vor urca la 36% in 2008. Vosganian a anuntat, la jumatatea lunii noiembrie, ca excedentul pe bugetul consolidat a fost de 0,3% din PIB in primele zece luni.
Limita deficitului a fost diminuata, dupa a treia rectificare bugetara din acest an, la 2,4% din PIB.
Vosganian a mai spus ca se asteapta ca Romania sa absoarba anul viitor intre 2,5 si 3 mld. euro din fonduri UE, comparativ cu 1,5 mld. euro in acest an.
"Eu am introdus in bugetul pe anul viitor intre 2,5 si 3 miliarde de euro absorbtie comunitara. Institutional, am pregatit lucrurile", a declarat Vosganian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO