Eveniment

Winkler: Cei mai valorosi romani lucreaza in strainatate

14.07.2008, 18:18 31

Cea mai valoroasa parte a fortei de munca alege sa lucreze in strainatate, statisticile indicand ca 1,8 milioane de romani muncesc peste hotare, iar deficitul fiind estimat la o suta de mii de persoane, a declarat europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler la finele saptamanii trecute.
"Mobilitatea fortei de munca reprezinta o oportunitate pentru tineri. Azi, tinerii pot studia, se pot prefectiona si pot munci in oricare din statele UE. In acelasi timp, apare problema emigratiei si a faptului ca cea mai valoroasa parte a fortei de munca din Romania alege sa lucreze in strainatate", a afirmat Winkler in cadrul taberei de vara a UDMR de la Baile Tusnad.
Conform europarlamentarului, deficitul de forta de munca este estimat la 100.000 de persoane. "In opinia mea, in doi sau trei ani, deficitul va depasi 500.000 de persoane si nu este vorba doar de locuri de munca de calificare joasa sau medie, cum ar fi cele din domeniul constructiilor sau similare, ci de locuri de munca din domenii precum IT, consultanta economica sau juridica, management", a subliniat Winkler.
El a avertizat ca Romania este la ora actuala o tara exportatoare de forta de munca, Guvernul, institutiile statului, clasa politica fiind raspunzatoare pentru "oprirea deficitului de capital uman" care, dupa cum arata tendintele, "se va adanci in urmatorii ani".
El a afirmat ca statisticile indica faptul ca 1,8 milioane de romani muncesc peste hotare, dar, in opinia sa, cifra depaseste cu mult doua milioane. Winkler a mai spus ca emigratia afecteaza si comunitatea maghiara si ca circa 10% din cei 1,5 milioane de maghiari din Romania ar lucra peste hotare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO