Eveniment

ZF si Ion Tiriac au ajuns in paginile celui mai important cotidian economic francez

ZF si Ion Tiriac au ajuns in paginile celui mai important cotidian economic francez

Ziarul Financiar a anuntat in premiera deal-ul incheiat intre Daimler AG si Ion Tiriac, cu aproape o saptamana inaintea anuntului oficial

30.11.2009, 23:30 40

"Masinile, imobiliarele, nimic nu se vinde. Nu imi este fricadeoarece am prevazut criza si dispun de suficiente lichiditatipentru a depasi aceasta situatie. Criza ma costa bani, dar potsupravietui fara sa vand apartamente", a declarat Ion Tiriac pentruLes Echos.

Cotidianul francez Les Echos citeaza ca sursa Ziarul Financiarin ceea ce priveste informatia conform careia Ion Tiriac s-a retrasdin afacerea Mercedes-Benz Romania. Ziarul Financiar a fost primapublicatie care a anuntat exitul omului de afaceri din businessulMercedes.

Grupul Tiriac si Daimler AG au semnat la mijlocul luniinoiembrie un acord prin care grupul german preia participatia de49% detinuta de Ion Tiriac la importatorul Mercedes-Benz, unbusiness de 400 mil. euro anual. Astfel, incepand cu 13 noiembrie,Daimler AG este asociat unic al Mercedes-Benz Romania SRL.

Iesirealui Ion Tiriac din afacerea Mercedes-Benz Romania reprezinta primatranzactie importanta de pe piata auto locala de la inceputulcrizei.

Les Echos, cel mai mare cotidian de business din Franta, are untiraj de aproape 120.000 de exemplare pe editie. Printre cele maitratate subiecte legate de Romania de catre cotidianul francez senumara cele legate de alegerile prezidentiale din toamna acestuian, alaturi de articolele cu privire la situatia economica,inclusiv cele cu privire la acordul cu FMI.

Fostul manager al lui Boris Becker, Steffi Graf si GoranIvanisevici a beneficiat de caderea comunismului si de contractelecastigate in jurul terenurilor de tenis pentru a construi unadevarat imperiu in Romania, noteaza Les Echos. Tiriac Holdings,grupul care reuneste toate afacerile miliardarului din auto, banci,asigurari si imobiliare, a inregistrat la nivelul anului trecutafaceri de peste 1,4 miliarde de euro.

Ion Tiriac si-a construit imperiul auto din Romania de 800 mil.euro in 2008 format din importatorii marcilor Ford, Hyundai,Jaguar, Land Rover si din cei 40 de dealeri reuniti in cadrulTiriacAuto, pornind cu Mercedes-Benz, un brand pe care l-a adus in1990 in Romania prin intermediul Autorom.

Prezent atat pe piata auto, cat si pe cea a asigurarilor, princel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, Allianz-TiriacAsigurari, cat si pe cea bancara, prin UniCredit Tiriac Bank,primul miliardar roman din topul Forbes si-a extins businessul siin sectorul imobiliar. Fostul tenismen detine peste 150 ha inBucuresti.

Divizia Tiriac Imobiliare are in plan lansarea a cateva proiectemajore precum un centru expozitional de 60.000 mp in apropiereaaeroportului Otopeni, un centru comercial in Brasov si un ansamblurezidential de 535 de apartamente.

Businessul importurilor Mercedes-Benz a crescut de la 17 masinisi piese de schimb in valoare de aproximativ 1.000 de dolari in1990 pana la un maxim atins anul trecut dupa un rulaj de peste8.800 de masini.

Piata auto locala a fost in acest an una dintre cele maiafectate industrii din Romania, dupa scaderi de peste 50-60% infiecare luna din acest an. Nici vanzarile importatoruluiMercedes-Benz nu au ramas imune la acest declin, compania raportandin primele zece luni ale anului un declin de 58%, la 3.300 deunitati. Astfel si cifra de afaceri a importatorului s-ar puteasitua doar la 60% din cea raportata anul trecut, respectiv 240 mil.euro.

Conform datelor publicate pe Ministerul de Finante, companiaMercedes-Benz Romania a terminat anul 2008 cu pierderi de peste 9mil. euro, fata de un profit net de 13 mil. euro cu un an in urma.Potrivit consultantilor din piata de fuziuni si achizitii,multiplii folositi in evaluarea companiilor din industria auto ausuferit cele mai mari corectii in acest an, pe fondul declinuluipietei si a limitarii posibilitatilor de finantare.

Astfel, valoarea Porsche Romania, cu afaceri de un miliard deeuro si profit net de 70 mil. euro in 2008, a scazut cu 44% inacest an, la 241 mil. euro, potrivit Anuarului Top 100 cele maivaloroase companii din Romania, realizat de ZF in colaborare cuCasa de investitii Capital Partners.

Conform estimarilor ZF valoarea Mercedes-Benz Romania s-ar puteasitua intre 50 si 80 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO