Fondul Proprietatea

A mai murit un mit: Fondul Proprietatea a scăzut sub 0,6 lei pe Bursă. Unde se va opri declinul?

A mai murit un mit: Fondul Proprietatea a scăzut sub 0,6 lei pe Bursă. Unde se va opri declinul?

Mark Mobius, unul dintre administratori, are pe umeri misiunea de a creşte valoarea acţiunilor pe Bursă

Autor: Roxana Pricop

16.02.2011, 23:57 45

Brokerii spun că investitorii nu au ochi pentru rezultatelefinanciare şi vând pentru a-şi marca profiturile. Presiunearidicată la vânzare alături de condiţiile de piaţă puţin favorabileau făcut ca în şedinţa de tranzacţionare de ieri acţiunile FonduluiProprietatea să atingă minimul de 0,59 lei/titlu. În raport cureferinţa de marţi, deprecierea este de peste 1%, dar în raport cumaximul de 0,65 lei/titlu atins în primele zile de tranzacţionare,declinul ajunge până la peste 9%. La un preţ de 0,59 lei, valoareaFondului pe Bursă este de 8,1 mld. lei, mai mică cu 44% faţă devaloarea portofoliului.

"Din punctul de vedere psihologic, dacă pragul de 0,6 lei estespart, se creează premisele ca acţiunea să scadă în continuare.Pentru a înţelege scăderea preţului trebuie să analizăm conjuncturaîn care a intrat Fondul la tranzacţionare pe Bursă. Ultimelepreţuri înregistrate pe piaţa gri de acţiunile FP au variat între0,45 lei/ titlu şi 0,5 lei/titlu, iar pentru mulţi preţul deintrare pe Bursă de 0,6020 lei a fost prea ridicat pentra a intrala cumpărare. Reperul anterior de pe piaţa gri a influenţat în mareparte evoluţia acţiunilor pe Bursă şi a făcut ca interesulinvestitorilor să scadă după primele zile de tranzacţionare", afost de părere Mihai Chişu, broker la societatea de intermediereIFB Finwest.

El a adăugat că referinţa de 0,5 lei/titlu a devenit acum multmai importantă pentru că această valoare va aduce "break even-ul"pentru multe dintre fondurile de investiţii intrate înacţionariatul Fondului în ultimii ani. O scădere a acţiunii subvaloarea de 0,5 lei ar putea aduce pierderi chiar şi investitorilorcare au cumpărat acţiuni de pe piaţa gri şi care în prezent creeazăo presiune ridicată la vânzare.

Intrate pe "uşa din dos" în acţionariatul Fondului, fondurilestrăine de investiţii au acumulat pachete importante de acţiuni FPîn ultimii ani şi au folosit listarea Fondului drept oportunitatede a-şi marca total sau parţial exituri. Cu cât fondul a intrat maidevreme în acţionariat, cu atât posibilitatea marcării unui profitde trei cifre este mai mare.

Fondul suedez de investiţii East Capital Special Opportunities,cu o participaţie în valoare de 13 mil. euro la Fondul Proprietateala finele anului trecut, a vândut o treime din deţinere cu uncâştig de 200%, potrivit raportului anual de administrare emis deadministratorul fondului East Capital.

Rezultatele financiare şi valoarea Fondului, ignorate devânzători

Spargerea pragului psihologic de 0,6 lei -valoare de referinţăpentru investitori pentru că este primul preţ al acţiunii FP peBursă - şi atingerea nivelului minim vin să contrazică rezultatelefinanciare peste buget raportate anul trecut.

"Există o abundenţă de ordine de vânzare pe acţiunile Fondului,iar vânzătorii nu au ochi pentru rezultatele financiare sauvaloarea activelor nete. Cumpărătorii sunt cei care iau decizii înbaza analizelor tehnice", a afirmat Rareş Nilaş, directorul generalal societăţii de brokeraj BT Securities.

În 2010, Fondul a raportat un profit net de 456,2 milioane delei (108 mil.euro), cu 130% peste prevederile din bugetul revizuit,însă sub rezultatul raportat anul precedent. Fondul a câştigat cu37,5% sub rezultatul din 2009, când a raportat un profit de 730milioane de lei, însă apropiat de rezultatul de 467 milioane de leidin 2008. În 2010, veniturile au fost de 576,6 milioane de lei (137mil. euro), mai mici cu 56% faţă de anul precedent, când Fondul aîncasat peste 220 milioane de euro din vânzarea unor participaţiidin portofoliu către compania cehească CEZ.

Anul trecut, principala sursă de venituri pentru Fond au fostveniturile din ajustări pentru pierderea de valoare a activelor şidin provizioane. Mai exact, Fondul şi-a redus din provizioane cu216,6 milioane lei în 2010, sumă care în anii trecuţi eraprovizionată pentru pierderea de valoare a investiţiei înHidroelectrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO