Fondul Proprietatea

Bursa a pierdut aproape 7% în mai, iar apatia s-a instalat în piaţă

Bursa a pierdut aproape 7% în mai, iar apatia s-a instalat în piaţă

Autor: Stefan Musgociu

31.05.2011, 23:51 297

Bursa a crescut marţi cu 0,33% (pe indicele BET-C), într-o piaţăîn care tranzacţiile cu ac­ţiu­ni­le Fondului Proprie­tatea (FP) auasigurat aproape 70% din lichiditatea totală, de 39,9 mil. lei.

În luna mai, indicele general al bursei BET-C a scăzut cu6,87%, corecţia fiind influenţată de linia descendentă a burselorexterne, în condiţiile unei aversiuni mai ridicate la risc ainvestitorilor ca urmare a te­merilor privind criza datoriilorstatelor din zona euro.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, bursa este încăîn creştere, cu peste 6%.

Directorul de tranzacţionare al Rombell Securities Adrian Todcrede că cei mai mulţi investitori sunt pe poziţii de aşteptareîntrucât vor să vadă tendinţa pieţelor externe după discuţiileprivind situaţia Greciei.

"Piaţa americană a fost închisă luni, iar astăzi (marţi - n.red.) au apărut speculaţii cu privire la o posibilă restructurare adatoriei Greciei, împreună cu un control mai strict al situaţiei deacolo, de aici entuziasmul pe extern, care a contaminat puţin şipiaţa de la Bucureşti. Totuşi, mulţi investitori încă aşteaptă săvadă cum vor reacţiona în continuare bursele externe şi din aceastăcauză asistăm la un rulaj destul de redus pe majoritatea acţiunilorde la BVB", a declarat Tod.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu doar 0,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic auridicat indicele BET-NG cu 0,78%.

Totodată, indicele BET-FI a urcat cu 2,27%, influenţacreşterilor de până la 4% înregistrate de acţiunile celor cinciSIF-uri fiind temperată de titlurile Fondului Proprietatea, care auavansat cu doar 0,21%.

Bursa a pierdutaproape 7% în mai, iar apatia s-a instalat înpiaţă

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizatoperaţiuni cu acţiuni de 39,9 mil. lei (9,6 mil. euro), sumă depeste două ori mai mare decât lichiditatea din şedinţa precedentă,de doar 16,9 mil. lei (4,1 mil. euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide dinpiaţă, cu transferuri de 27,4 mil. lei, şi au asigurat 69% dinrulajul bursei. Cea mai recentă tranzacţie de pe piaţa principală afost realizată la 0,486 lei, preţ în creştere cu 0,21%.

"Acţiunile Fondului Proprietatea sunt în continuare cele maiatractive deoarece aici sunt cei mai importanţi investitori şi esteacţiunea cu cea mai interesantă poveste. Minimele atinse recent aufost generate de o posibilă ofertă ridicată, însă această ofertă nus-a transpus şi în volume mari de tranzacţionare. De aceea cred cămai mult se speculează această posibilitate, deoarece nu se vede săfie o presiune ridicată pentru moment", a explicat Tod.

Acţiunile Oltchim (OLT) au recuperat o parte din corecţia deluni şi au avansat cu 2,72%, la 1 leu. Evoluţia a venit pe olichiditate de 2,2 milioane de lei.

Chiar la deschidere titlurile combinatului chimic au căzut cu14,7%, însă ulterior au recuperat corecţia şi au urcat pentru scurttimp cu peste 10%. Spre mijlocul şedinţei ascensiunea s-atemperat.

"Oltchim a devenit o acţiune preferată de speculatori, întrucâtîn ultimul timp s-au rulat destul de mulţi bani şi pe ovolatilitate ridicată", a mai spus brokerul.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), unde participaţiaMinisterului de Finanţe a scăzut sub 33%, statul pierzând astfelcontrolul asupra fondului. ANRP a eliberat în patru săptămânititluri de conversie pentru circa 12% din acţiunile FP.

  • Acţiunile Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care au revenit ieri pecreştere, pe fondul unor tranzacţii ridicate. Compania a anunţat căa mai cumpărat o serie de active de la Petrom, în anexă la secţiade petrochimie a rafinăriei Arpechim.

  • Titlurile SIF-urilor, care au înregistrat ieri creşterisemnificative, după ce s-au corectat puternic în luna mai.

  • Titlurile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care a anunţat căîncepe plata dividendelor către acţionari, aferente profitului netobţinut în 2010. Dividendul brut este de 0,7015 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO