Fondul Proprietatea

Emoţii pe final de an: Tribunalul Bucureşti anulează modificarea actului constitutiv prin care Templeton a preluat conducerea Fondului Proprietatea

Emoţii pe final de an: Tribunalul Bucureşti anulează modificarea actului constitutiv prin care Templeton a preluat conducerea Fondului Proprietatea

Greg Konieczny, managerul FP, a fost luat prin surprindere de ştirea privind decizia tribunalului. Reprezentanţii Templeton au avut nevoie de câteva ore pentru a veni cu precizări.

Autor: Andrei Chirileasa, Lucia Efrim - Mediafax

23.12.2011, 00:08 1727

Ştirea că Tribunalul Bucureşti a anulat o hotărâre a adunării generale a acţionarilor (AGA) de la Fondul Proprietatea (FP), prin care a fost modificat actul constitutiv al fondului, iar Franklin Templeton a preluat administrarea fondului, i-a bulversat pe investitori, la finalul unei şedinţe în care atmosfera de pe bursă a fost mai curând de vacanţă.

Informaţia i-a luat ieri prin surprindere chiar şi pe cei de la Franklin Templeton, care au avut nevoie de câteva ore pentru a face cercetări şi pentru a veni cu o poziţie oficială.

În realitate, implicaţiile deciziei Tri­bu­na­lului ar putea fi mai reduse decât păreau la pri­ma vedere, iar Templeton va rămâne probabil admi­nistra­torul Fondului Proprietatea.

Ce spune ştirea Mediafax

Tribunalul Bucureşti a decis anularea unei hotărâri a AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton să fie numită administrator al FP, decizie care poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

"Prin hotărârea pronunţată în data de 21 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a admis în parte cererea formulată de reclamanta Ioana Sfîrăială, de constatare a nulităţii absolute a hotărârii 1 din 6 septembrie 2010 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) a Fondului Proprietatea, prin care au fost schimbate actele constitutive şi a fost ales ca administrator unic Franklin Templeton Investment Management Limited Londra - Sucursala din România, împreună cu noua conducere a Fondului", au declarat joi, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.

Hotărârea Tribunalului este definitivă şi executorie, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.

Prin decizia 1 a AGA din 6 septembrie 2010 de la Fondul Proprietatea, acţionarii au aprobat modificarea actului constitutiv al FP prin schimbarea sistemului de administrare, de la Consiliu de Supraveghere şi Directorat la societate de administrare a investiţiilor.

Prin decizia Tribu­nalului Bucureşti, practic, din data de 21 decembrie 2011, Fondul Pro­prie­tatea revine la vechiul statut, iar admi­nistrator al societăţii este din nou Ionuţ Popescu, afirmă sur­sele citate.

Avocata Ioana Sfîrăială, acţionar al Fondului Pro­prietatea, a contestat în octombrie 2010 în instanţă o parte dintre deciziile AGEA de la Fond în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA.

Sfîrăială afirma că în AGEA din 6 septembrie 2010 s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, deşi modificările propuse de conducerea Fondului trebuia publicate cu 30 de zile înainte de întrunirea acţionarilor.

Convocatorul a fost publicat în Monitorul Oficial la 4 august, iar modificările propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august 2010.

"Pârâtul a încercat să complinească viciul convocării din data de 4 august 2010 prin publicarea unei a doua convocări, din 23 august, când a fost publicat şi conţinutul actului constitutiv ce se propunea a fi votat. Însă o asemenea măsură nu este legală, deoarece nu se respectă termenul imperativ de 30 de zile care trebuie să existe între data publicării convocării şi data stabilită pentru întrunirea Adunării Generale, care termen se calculează de la data ultimei convocări", nota Sfîrăială în cererea adresată Tribunalului Bucureşti. Ea consideră că numirea companiei Franklin Templeton Invest­ment Management Londra drept administrator la FP este nulă, întrucât era condiţionată de modificarea actului constitutiv al Fondului.

În cadrul AGA din 6 septembrie 2010, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat şi listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti şi pe alte pieţe internaţionale, precum şi răscumpărarea unui pachet de cel mult 10% din titlurile FP. Hotă­rârea privind listarea a fost contestată de Sfîrăială, însă tribunalul a respins acţiunea avo­catei.

Fondul Pro­prie­tatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul des­păgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.

.

Precizări

Conform surselor citate de Mediafax, Tribunalul a anulat doar hotărârea de modificare a actului constitutiv al FP (punctul 1 de pe ordinea de zi a AGEA), nu şi hotărârea de numire a Franklin Templeton ca adminis­trator (punctul 2 de pe ordinea de zi a AGEA de la aceeaşi dată).

Aşadar, hotărârea acţionarilor prin care Franklin Templeton a fost numit administrator rămâne valabilă.

În al doilea rând, acţionarii FP au mai aprobat încă o dată, în noiembrie 2010, modificarea actului constitutiv, prin care Franklin Templeton este numit adminis­tra­tor al FP. Această AGA s-a desfăşurat tocmai pentru a evita revenirea la vechiul statut, dacă deciziile primei AGA, cea din septembrie, ar fi fost anulate.

Pe baza acestor decizii, Franklin Tem­pleton este în conti­nuare administrator al FP.

Decizia Tribunalului nu era publică ieri pe pagina de internet a instanţei, iar comunicatul promis de Franklin Templeton pentru lămurirea situaţiei nu fusese încă publicat la închiderea ediţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO