Fondul Proprietatea

Financial Times scrie pentru prima dată despre BVB. Motivul: Fondul Proprietatea

Autor: Roxana Pricop

01.02.2011, 23:40 29

Publicaţia britanică Financial Times a publicat marţi primulinterviu luat unui oficial al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), încare Valentin Ionescu, directorul general al operatorului bursierlocal, vorbeşte despre cât de importantă este pentru Românialistarea Fondului Proprietatea şi despre strategia de dezvoltare aBVB în anii următori.

"Bucureştiul încearcă să recâştige încrederea pieţelor" estetitlul interviului cu Valentin Ionescu, directorul general al BVB,semnat de corespondentul de la Viena al Financial Times, ChrisBryant. Jurnalistul a mai scris anterior despre Fondul Proprietateadescriindu-l drept "o injecţie de adrenalină" pentru piaţaromânească de capital, iar acum vorbeşte despre speranţele BVB calistarea Fondului să recâştige interesul investitorilorstrăini.

Publicarea interviului în pestigioasa publicaţie britanică esteo premieră pentru Bursa de la Bucureşti a cărei vizibilitate înpresa internaţională, şi indirect, în ochii investitorilor străini,este scăzută. Despre Bursa de Valori Bucureşti, Financial Times amai scris în toamna anului 2008, când falimentul băncii deinvestiţii Lehman Brothers a dus la închiderea temporară a burselorde la Bucureşti, din Rusia şi Ucraina pe 8 octombrie 2008. Cel maiadesea jurnaliştii străini descriu piaţa românească de capitaldrept o piaţă de frontieră, cu o lichiditate redusă şi cu circazece ani în urma altor pieţe din fostul bloc comunist, precumPolonia.

Despre lichiditatea scăzută şi necesitatea de a atrageinvestitorii străini, care reprezintă doar 40% din total, vorbeşteşi directorul general al BVB în interviul acordat Financial Times."Un număr mare de fonduri străine pun întrebări despre FP şi daumult mai multă atenţie Bursei de Valori Bucureşti decât înainte.Comparativ cu anul anterior, vor fi mulţi bani în piaţă. Şi acestaeste numai primul pas pentru acest an, avem planuri mari." Ionescua preluat conducerea executivă a Bursei ţn toamna anului trecutdupă ce timp de 15 ani a fost broker pe piaţa de la Bucureşti, înCehia şi în Austria

Primele listări la BVB ale unor companii private ar putea avealoc la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie, a apreciatValentin Ionescu. Bursa de la Bucureşti aşteaptă însă capromisiunile Guvernului să se concretizeze: listarea producătoruluiRomgaz până la finele acestui an, oferta secundară de acţiuni laPetrom, precum şi listarea unor pachete de acţiuni pe care statulromân le deţine la Transelectrica şi Transgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO