Fondul Proprietatea

Foştii proprietari despăgubiţi cu acţiuni FP nu vor plăti impozit la tranzacţii cu aceste titluri

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

17.01.2011, 13:07 330

Persoanele despăgubite cu acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) nuvor plăti impozit pentru câştigul obţinut din vânzarea titlurilorla Bursă, în timp ce investitorii care au cumpărat titluri pe piaţa"gri" vor fi impozitaţi pe diferenţa dintre preţul de vânzare şicel de achiziţie, scrie Mediafax Business.

"Câştigul nu este impozabil pentru acţiunile dobândite princonversia titlurilor de despăgubire pentru foştii proprietari, însădacă cineva a cumpărat acţiunile înainte de listarea pe piaţasecundară va plăti impozit pe câştig. Fiecare persoană care acumpărat acţiuni prin cesiuni la Depozitarul Central a semnat uncontract de vânzare-cumpărare în care este înscris preţul decumpărare. Depozitarul nu a ştiut niciodată acest preţ", adeclarat, luni, într-o conferinţă de presă, directorul general şipreşedintele CA al Raiffeisen Capital&Investment, Dana MirelaIonescu.

Ea a adăugat că în cazul în care investitorii nu mai aucontractul de vânzare-cumpărare preţul de achiziţie va ficonsiderat 0 lei, astfel că aceştia vor plăti impozit pe toatăvaloarea tranzacţiei.

"Dacă cineva a cumpărat acţiuni la 0,4 lei şi le va vinde la 1leu, el va plăti impozit pe câştigul de 0,6 lei. Însă dacă nu poatedovedi la ce preţ a cumpărat acţiunile va plăti impozit pentrupreţul de 1 lei/unitate", a exemplificat Ionescu.

Câşigul pe piaţa de capital este impozitat cu 16% indiferent deperioada de deţinere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO