Fondul Proprietatea

FP a pierdut prima luptă la Romgaz

Autor: Andrei Chirileasa

13.02.2011, 23:46 28

Tribunalul Sibiu a respins în ianuarie cererea FonduluiProprietatea (FP) privind anularea hotărârii Adunării Generale aAcţionarilor producătorului de gaze Romgaz Mediaş prin care a fostaprobată donaţia de 400 mil. lei (93 mil. euro) către bugetul destat, potrivit unui raport transmis de FP Bursei de Valori.

În urma acestei donaţii, Fondul Proprietatea, care deţine 15%din acţiunile Romgaz, a pierdut circa 60 mil. lei (14 mil. euro).Guvernul a emis la jumătatea anului trecut o hotărâre prin careobliga cele mai profitabile companii din portofoliul statului(Romgaz, Electrica şi Loteria Română) să doneze anumite sume dinprofitul pe 2009. Fondul Proprietatea a încercat însă să se opunădonaţiei de la Romgaz.

În acest război s-au implicat cele mai mari nume de pe piaţalocală de capital, începând cu Franklin Templeton, administratorulFondului Proprietatea, şi continuând cu firme de brokeraj şiinvestitori, care au încercat să le explice reprezentanţilorstatului cum donaţia de la Romgaz trimite un mesaj negativinvestitorilor străini.

"Este inadmisibil ca Ministerul Economiei, pe lângă faptul că nuse implică în creşterea atractivităţii pieţei de capital dinRomânia prin listarea societăţilor cu capital majoritar de stat,alterează iremediabil imaginea Bursei şi descurajează investiţiileîn România. Faptul că instanţa a respins cererea iniţiată de FondulProprietatea de a anula hotărârea AGA şi implicit donaţia cătrebugetul de stat creează un precedent periculos pentru toţiacţionarii minoritari: repartizarea unei părţi din profit în modsubiectiv doar către acţionarul majoritar", au explicatreprezentanţii Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital(AIPC).

Franklin Templeton a anunţat că va continua litigiul împotrivadonaţiei de 400 mil. lei prin promovarea căilor de atac, încondiţiile legii. Administratorul FP nu a precizat cu ce casă deavocatură lucrează. De cealaltă parte, Romgaz este consiliată defirma de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO