Fonduri UE

IMM: Fondurile UE sunt singura noastră şansă de supravieţuire

Autor: Adriana Rosoga

07.09.2010, 19:29 35

Fondurile europene sunt singura şansă de supravieţuire pentrufirme, în condiţiile în care companiile nu beneficiază de altefinanţări, spune reprezentantul uneia dintre companiile care "s-aubătut" să-şi înscrie un proiect pentru a obţine 250.000 de euro dela Uniunea Europeană pentru achiziţionarea de utilaje.
Interesul sporit pentru fondurile de la UE se explică prin faptulcă odată cu lansarea acestui apel de proiecte se va epuiza bugetulalocat până în 2013 firmelor pentru investiţii mici. Bugetuldisponibil pentru apelul lansat luni este de 300 mil. lei (73 mil.euro). Cu aceşti bani, firmele pot achiziţiona utilaje, brevete saupot construi hale de producţie.
"Este a treia depunere pe care o fac cu acest proiect, deoarece înultimele două sesiuni a fost respins de autorităţi. Am nevoie deaceste fonduri europene pentru a achiziţiona utilaje performantecare să mă ajute să supravieţuiesc şi să fac faţă concurenţeimărfurilor din China şi să mă ajute să cresc cifra de afaceri.Fondurile europene sunt efectiv o şansă de supravieţuire pentrufirme în acest context economic. Este însă o sumă mică alocatăfirmelor pentru investiţii comparativ cu sumele care ar trebuiacordate companiilor pentru a merge înainte", spune reprezentantulunei companii care produce piese pentru industria cosmetică şi carea depus un proiect pentru a obţine 250.000 de euro de la UE.
Firmele au putut să înscrie luni proiecte prin care să solicitefonduri europene pentru construcţia de hale de producţie, achiziţiade utilaje şi echipamente sau brevete şi licenţe, aceasta fiindprima etapă pe care firmele trebuie să o parcurgă pentru a obţinebanii de la UE.

Pentru a obţine banii europeni, firmele trebuia să îşi creeze uncont pe site-ul autorităţii de management, să completeze unformular care cuprindea peste 20 de rubrici care să conţină datelecompaniei şi date despre proiect şi să-şi înregistreze proiectulodată cu lansarea apelului de proiecte pe şase septembrie începândcu ora nouă. Înregistrarea a fost stopată în momentul în carevaloarea solicitată prin proiecte a depăşit de două ori bugetulalocat de 300 mil. lei (73 mil. euro), adică la 80 de minute dupăce s-a dat startul la înscrieri. Practic circa 200 de proiecte dincele 688 de proiecte depuse vor putea să obţină banii de laUE.
Interesul sporit pentru banii europeni a făcut ca firmele să sebată să îşi înscrie primele proiectele pentru a nu pierde şansa dea obţine banii de la UE.
"Este pentru prima dată când întâlnesc o astfel de situaţie. Ştiamcă va fi concurenţă mare pentru că sunt ultimii bani disponibili dela UE pentru investiţii mici, dar nu mă aşteptam să fie aşa multeproiecte depuse într-un timp foarte scurt şi să se închidă apelulde proiecte după 80 de minute", spune Cosmin Drăgoi, consultant încadrul firmei M27
CedInvest care a înscris ieri un singur proiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO