Germania

Fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări împinge Allianz-Ţiriac pe locul 3 pe piaţa asigurărilor

Fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări împinge Allianz-Ţiriac pe locul 3 pe piaţa asigurărilor

Rangam Bir a venit la conducere anul trecut

Autor: Ciprian Valentin Botea

03.10.2011, 00:03 507

Nemţii deţin o cotă de peste 12% din piaţa locală a asigurărilor, chiar dacă marile grupuri financiare germane, cu câteva excepţii care pot fi numărate pe degete, au preferat să stea departe de România. Cota de piaţă a scăzut cu peste două puncte procentuale faţă de 2009.

Grupul german Allianz controlează societatea de asigurări Allianz-Ţiriac, pozi­ţionată pe locul doi în piaţa asigurărilor la sfârşitul anului trecut, cu afaceri de 245 mil. euro. Compania s-a situat şapte ani la rând pe primul loc în piaţa asigurărilor, dar a fost detronată anul trecut de Astra.

Allianz-Ţiriac va mai pierde o poziţie în acest clasament după încheierea fuziunii dintre Omniasig (locul 3) şi BCR Asigu­rări (locul 6), ambele controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG). Austriecii vor crea un gigant cu afaceri anuale de 330 mil. euro, potrivit rezultatelor de anul trecut.

Nemţii au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000, când au cumpărat de la omul de afaceri Ion Ţiriac 51% din societatea Asigurări "Ion Ţiriac", companie ale cărei baze au fost puse în 1994 de Cristian Constantinescu, unul dintre cei mai respectaţi specialişti din piaţa asigurărilor.

Constantinescu, 61 de ani, a condus compania până în primăvara anului trecut, iar după retragerea acestuia nemţii l-au adus la conducere pe Rangam Bir, fostul vicepreşedinte al Allianz New Europe. Amprenta nemţilor asupra companiei a început să fie astfel mult mai vizibilă.

Pe pierderi după mult timp

Anul trecut a adus încă o schimbare pentru companie, al cărei rezultat net a trecut în teritoriul negativ după mai mulţi ani de profituri record. Astfel, Allianz-Ţiriac a raportat o pierdere netă de aproape 19 mil. lei în 2010, comparativ cu un profit net de peste 29 mil. lei în anul anterior, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Afacerile Allianz-Ţiriac au scăzut cu 20% anul trecut, de trei ori peste scăderea medie a pieţei, din cauza vânzărilor slabe de poliţe auto. Asigurările Casco au înregistrat un declin de 30% faţă de 2009 din cauza scăderii pieţei de leasing. Afacerile totale au fost afectate atât de drastic în condiţiile în care asigurările Casco reprezintă peste 50% din portofoliul total al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO