Germania

Norr: Investitiile in automotive ar putea continua

Norr: Investitiile in automotive ar putea continua

Jorg Menzer

01.10.2009, 23:18 49

Avocatul Jorg Menzer, care coordoneaza biroul din Bucuresti alcasei de avocatura Norr Stiefenhofer Lutz, apreciaza ca piataimobiliara locala nu este foarte atractiva pentru investitoriigermani, dar in automotive piata locala ramane in continuareatractiva, datorita fortei de munca ieftine.

"Trendul investitiilor in automotive ar putea continua datoritasalariilor inca mici, dar toate problemele administrative pe careRomania le are au fost mai evidente in ultimele 12 luni. Ma referaici la probleme cum ar fi intarzierile privind rambursarile deTVA, care suporta si un risc valutar, iar investitorii noi care vinin piata afla aceste lucruri din discutiile cu companiile care suntdeja prezente aici. Acestea sunt multumite cu progresele privindproductivitatea, dar nu si cu sistemul administrativ", a declaratMenzer.

Aproximativ 60% din clientii firmei sunt vorbitori de limbagermana, incluzand aici firme din Austria sau Elvetia, iar printrecei mai importanti clienti se numara bancile HypoReal Estate siBank Austria sau companii precum BauMax, Bosch, Lisa Draxlmaier,Peek & Cloppenburg sau UPS.

Forta de munca ieftina ar putea sa nu mai constituie un avantajpentru mult timp, tinand cont ca investitorii se uita deja catrestate din nordul Africii, precum Maroc sau Tunisia, dar si inUngaria, Turcia, Bulgaria sau Moldova, spune Menzer.

In ceea ce priveste piata imobiliara, piata nu este atractiva inprezent pentru investitorii germani, inclusiv datoritaoportunitatilor oferite de criza pe pietele vestice.

"In imobiliare nu vor fi foarte multe investitii directe dinGermania, deoarece dezvoltatorii nu isi vor gasi locul aici dincauza faptului ca necesarul de equity a crescut de la 0-10% lacirca 40% din valoarea unei investitii, iar in prezent sunt ofertebune de investitii in vestul Europei, inclusiv in Germania", maispune avocatul de 41 de ani, care lucreaza de opt ani in Romania sieste singurul expat al biroului din Bucuresti al firmei Norr.

"Din cauza recesiunii, cea mai grava din Germania in ultimii 60de ani, firmele au decis sa se grupeze si nu au mai inceputproiecte de extindere. Presupun ca proiectele analizate anteriorcrizei ar putea fi incepute in cea de-a doua jumatate a anului2010", apreciaza Menzer.

Norr este o firma fondata in Germania in urma cu 60 de ani, cupeste 1.000 de angajati si 13 birouri grupate in special inregiunea Europei Centrale si de Est.

In Bucuresti firma numara circa 30 de avocati care ofera o gamalarga de servicii, pentru fuziuni si achizitii, real estate sauinvestitii greenfield, cele mai mari proiecte de acest gen in carefirma a oferit consultanta avand o valoare de peste un miliard deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO