Germania

Noul ambasador la Bucuresti: Vor fi mai multe joint-venture

Noul ambasador la Bucuresti: Vor fi mai multe joint-venture

Andreas von Mettenheim a fost numit ambasador al Germaniei la Bucuresti in aceasta toamna. Inainte de a veni in Romania el a fost director general adjunct pe probleme juridice, consulare si de migratie in centrala Ministerului Federal al Afacerilor Externe.

01.10.2009, 23:21 148

Investitiile directe realizate de germani in Romania au ajuns lafinele anului trecut la 2,33 miliarde de euro, plasand Germania pelocul al treilea in clasamentul tarilor dupa provenientacapitalului strain, dupa Olanda si Austria, arata datele de laCamera de Comert Romano-Germana. Valoarea investitiilor nemtesti pepiata locala a crescut si in 2008, si in plus Germania si-a pastratpozitia in fruntea clasamentului celor mai importanti partenericomerciali ai Romaniei. Schimburile comerciale dintre cele douatari au atins si anul trecut un nivel record, de aproape 15 mld.euro, din care 9,2 mld. euro au reprezentat exporturile germane inRomania.

"Relatiile economice dintre Romania si Germania au avut odezvoltare buna in ultimii ani, ca urmare Germania este in prezentcel mai important partener comercial al Romaniei si se afla pepozitia a treia in clasamentul tarilor dupa provenientainvestitiilor straine directe realizate la nivel local", spuneAndreas von Mettenheim, abasadorul Republicii Federale Germania laBucuresti.

Chiar si in conditiile unei economii in declin in acest an, pefondul crizei economice mondiale, oficialul german vedeoportunitati pentru noi investitii nemtesti si asocieri de businessintre antreprenorii locali si cei germani.

"Recomandarea mea pentru Romania este sa incerce sa vada crizaeconomica mondiala ca pe o oportunitate pentru cresterea absorbtieifondurilor structurale in economie. La acest capitol expertizafirmelor germane ar putea aduce o contributie importanta, fie cavorbim de programe de dezvoltare a infrastructurii rutiere,feroviare, de energie sau de alte sectoare", afirmaambasadorul.

"Firmele joint-venture cu capital german si romanesc vor fi incontinuare un element esential in cresterea investitiilor nemtestiin Romania. Cred ca cele mai multe astfel de asocieri au fostrealizate pana acum in sectorul constructiilor", mai spune Andreasvon Mettenheim.

In Romania sunt active circa 17.000 de firme cu capital german,majoritatea acestora fiind IMM-uri. Cel mai cunoscut joint-ventureromano-german de pe piata este Metro Cash & Carry Romania,reteaua numarul 1 din retailul alimentar dupa valoarea vanzariloranuale. Magazinele sunt operate de o companie detinuta in proportiede 85% de germanii de la Metro, restul actiunilor apartinandfostului tenisman Ion Tiriac, unul dintre cei mai puternici oamenide afaceri romani. Un alt business aflat acum pe pozitia de liderpe piata, in care Tiriac si-a asociat numele cu germanii, esteasiguratorul Allianz-Tiriac.

"Fie ca vorbim de joint-venture intre investitori din cele douatari sau de firme germane cu operatiuni in Romania, este esentialca climatul de business local sa fie unul bun. Ceea ce asteaptainvestitorii germani sa gaseasca in Romania este un cadrulegislativ stabil, stabilitate politica, o administratie publicaeficienta si o infrastructura buna", mai spune ambasadorul.

Cu ce ii atrage Romania

"Romania este o piata atractiva pentru investitorii germanidatorita pozitiei sale strategice in Europa Centrala si de Est sidimensiunii pietei. De asemenea, germanii au fost atrasi si deavantajele competitive ale Romaniei, printre care si costurile cuforta de munca relativ scazute. Nu in ultimul rand, investitorii auapreciat competentele lingvistice ale romanilor "multi dintreacestia vorbesc fluent mai multe limbi straine, printre care sigermana", afirma ambasadorul Von Mettenheim.

Cel mai mare flux de capital german a venit in Romania in anii2003-2005 (potrivit datelor oficiale), o perioada de boom inconsumul local, in care perspectivele de aderare a tarii la UE auatras ca un magnet investitiile straine directe.

Nemtii sunt mai prudenti acum

In acest an insa, norii negri adusi de criza mondiala au franatbrusc investitiile straine in Romania. In consecinta, pentru primadata de la intrarea pe piata, marile companii fac in 2009 planuride restructurare sau prognoze de vanzari in scadere.

"In acest moment este posibil ca o parte din investitoriigermani activi in Romania sa fie mai prudenti in luarea deciziilorreferitoare la noi investitii la nivel local. Stim insa camajoritatea companiilor cu capital german isi pastreaza planurilede investitii pe care le-au aprobat inainte de aparitia primelorefecte ale crizei economice mondiale", afirma ambasadorul.

Piete mari din economie, afectate mai putin de criza, continuainsa sa atraga investitii straine. Este cazul retailului alimentarmodern, unde germanii conduc si in acest an detasat clasamentulcelor mai mari investitori in expansiunea retelelor desupermarketuri si hipermarketuri.

Importurile germane s-au oprit din crestere

Pe fondul crizei, schimburile comerciale dintre cele doua tariau trecut in acest an pe un trend descendent, arata dateleoficiale. Astfel, in primele sase luni au fost inregistrateschimburi comerciale de 5,59 miliarde de euro, valoare in scaderecu 23% fata de primul semestru din 2008. In urma cu aproximativ doiani Germania devenea principalul partener comercial al Romaniei,pozitie pe care s-a mentinut si anul trecut, cu o valoare de circa15 mld. euro. "Daca ne uitam atent la aceste cifre, vedem caexporturile Romaniei pe piata germana in primul semestru din 2009au ramas pe crestere (plus 4%, potrivit INS - n. red.), ceea ce arputea fi explicat prin avansul substantial al vanzarilor Dacia inGermania generat de programul Rabla din aceasta tara", explicaambasadorul.

De cealalta parte, importurile germane in Romania au scazut cu30% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada din 2008,mai arata datele de la INS. Ambasadorul explica acest declin prinscaderile inregistrate la nivelul cererii pentru echipamente,utilaje si alte bunuri pentru investitii, pe fondul crizeieconomice.

Cifre "romano-germane"

  • Germania este de aproximativ doi ani cel mai important partenercomercial al Romaniei
  • 17% din comertul exterior al tarii se desfasoara cuGermania
  • exporturile germane in Romania au totalizat 9,2 mld. euro inperioada ianuarie-decembrie 2008
  • anul trecut s-au importat in principal autovehicule, masini siproduse metalice din Germania
  • investitiile germane directe totalizau 2,33 mld. euro la finelelui 2008, peste 10% din capitalul social strain subscris pentruinvestitii
  • Germania se situeaza pe locul al treilea dupa Olanda siAustria, dupa valoarea investitiilor directe totale realizate destraini pe piata locala
  • la finele anului 2008 erau inregistrate in Romania circa 17.000de firme cu participatie germana la capital

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO