Grecia

OTE poate revendica primul loc pe telecom, dupa venituri

OTE poate revendica primul loc pe telecom, dupa venituri

Yorgos Ioannidis CEO al Romtelecom: Anul trecut, in pofida crizei economice si a conditiilor dure de pe piata romaneasca, Romtelecom a reusit sa creasca numarul unitatilor generatoare de venit (abonamente) cu 4,1%, prin comparatie cu 2008, ajungand la un total de peste 4,4 milioane. Internetul broadband si televiziunea digitala au inregistrat cele mai mari rate de crestere, de 24% si respectiv 37%, reflectate, de asemenea, in cresterea veniturilor aferente, de 26% si respectiv 87%, in comparatie cu 2008

22.03.2010, 14:08 48

Achizitia Zapp, dar mai ales cresterea veniturilor Cosmote aducpentru prima oara grupul elen OTE in situatia de a revendica primulloc pe piata de comunicatii, intr-un clasament care are dreptcriteriu de departajare veniturile - arata datele financiare peanul 2009 ale companiei.

Grupul elen detine in Romania 54% din Romtelecom si companiileCosmote, Germanos si Telemobil (Zapp) - care au generat impreuna in2009 venituri mai mari de 1,1 miliarde de euro. Fara a lua incalcul veniturile intracompanii (bani incasati de Romtelecom de laCosmote si invers), dar si un business Germanos de peste 100 mil.euro, se poate specula ca incasarile OTE din Romania au depasit 1,3mld. euro in 2009.

Totusi, chiar si in cazul estimarii conservatoare de 1,1 mld.euro, OTE trece pentru prima oara de rivalii de la France Telecom(Orange) si Vodafone. Francezii au inregistrat anul trecut venituride 1,055 mld. euro in Romania, in timp ce veniturile Vodafone aufost de aproximativ 1 mld. euro, potrivit estimarilor ZF.

Romtelecom, cel mai mare business al OTE si unul dintre cei maimari operatori de telecom din Romania, a inregistrat in 2009venituri mai mici cu 7,2%, la 807,7 mil. euro, dar profituloperational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) a stagnatla 252 de milioane de euro.

"Anul trecut, in pofida crizei economice si a conditiilor durede pe piata romaneasca, Romtelecom a reusit sa creasca numarulunitatilor generatoare de venit (abonamente) cu 4,1%, princomparatie cu 2008, ajungand la un total de peste 4,4 milioane.Internetul broadband si televiziunea digitala au inregistrat celemai mari rate de crestere, de 24% si respectiv 37%, reflectate, deasemenea, in cresterea veniturilor aferente, de 26% si respectiv87%, in comparatie cu 2008", a declarat Yorgos Ioannidis, CEO alRomtelecom.

In acelasi timp, celelalte linii de business (internet, TV,hosting, servicii IT) au adus Romtelecom venituri de 323 mil. euroin 2009, cu 5% mai mari decat in 2008.

Romtelecom are in plan in 2010 investitii de 150 mil. euro inbuna parte intr-o infrastructura de fibra optica, pentru a extindeacoperirea serviciului de televiziune prin internet si pentru amari viteza de acces la net la 100 Mbps.

Cosmote Romania, numarul trei pe piata locala de telefoniemobila, a inregistrat anul trecut venituri de 423,3 mil. euro, increstere cu 36,1%, pe fondul avansului inregistrat de baza declienti cu 17%, la 6,9 milioane de clienti.

Profitul operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA)s-a majorat de aproape trei ori, la 66 mil. euro. Compania a inchis2009 cu o pierdere operationala de 22 mil. euro, redusa la jumatatefata de anul 2008, potrivit OTE.

Intrimestrul patru al anului trecut veniturile Cosmote au fost de112,8 mil. euro, cu 4,7% mai mari decat in perioada echivalenta din2008 si cu 5% mai mari decat in trimestrul anterior. In ultimeletrei luni din 2009 compania a atras peste 300.000 de clienti noi,in cea mai mare parte clienti de cartele preplatite.

Nivelul veniturilor Cosmote in 2009, cu aproape 50% mai micidecat cele inregistrate de liderul pietei, reflecta, printrealtele, absenta serviciilor de internet din portofoliuloperatorului in 2009, situatie pe care compania elena spera sa oschimbe in acest an, dupa achizitia Zapp.

"Suntem foarte multumiti de performanta companiei in ultimul an,avand in vedere contextul unui mediu economic instabil si al uneipiete saturate si deosebit de competitive (...) In 2010 ne vomconcentra pe segmentul corporate si pe piata serviciilor in bandalarga", a declarat Konstantinos Apostolou, directorul financiarexecutiv al Cosmote Romania. "Evolutia (...) reflecta o planificarecorecta a businessului si abilitatea de a ne adapta si reactionaintr-un mediu dificil", a adaugat el.

Cosmote Romania a ajuns la o cota de piata de peste 23% odata cuachizitia Zapp, potrivit datelor companiei. Oficialii Cosmote nu auprecizat care au fost veniturile sau numarul de clienti ai Zapp lafinele anului trecut.

Grupul elen de telefonie mobila Cosmote a inlocuit in acest ancu propriii oameni toti top-managerii instalati de fostul actionar,compania saudita Saudi Oger, la Telemobil Romania (Zapp).

Stefanos Theocharopoulos, care a fost numit in ianuarie 2008seful Cosmote Romania, conduce si operatiunile retaileruluiGermanos si pe cele ale Zapp, fiind astfel responsabil de unbusiness anual de peste 500 de milioane de euro.

Numarul doi la Zapp este Spyridon Spyropoulos, fost directortehnic al Romtelecom si CEO al Cosmorom - unul dintre cei maiinfluenti manageri din grupul OTE. El ocupa si functia de directorde relatii de afaceri externe al Cosmote Romania.

Cosmote a intrat pe piata romaneasca acum cinci ani, unde aderulat pana in prezent investitii totale de 680 de milioane deeuro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO