Grecia

Peste 1.300 de greci locuiesc în România, iar 700 învaţă în facultăţi

Peste 1.300 de greci locuiesc în România, iar 700 învaţă în facultăţi

Autor: Adelina Mihai

23.03.2011, 23:55 268

O mare parte din cei peste 1.300 de greci care locuiesc oficialîn România vin iniţial la studii, studenţii greci fiind cei mainumeroşi - după tunisieni - din rândul străinilor care învaţă înuniversităţile româneşti de stat.

Panagiotis Touloumakos, 19 ani, este student în primul an laUniversitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti,alături de alţi zece colegi de origine greacă.

De ce a venit în Ro­mânia?

"Am ales România pentru că taxele de şcolarizare sunt mai micidecât în alte ţări şi am câţiva prieteni români care mi-aurecomandat să studiez aici. Nu ştiu ce voi face după absolvire, celmai probabil este că o să rămân să lucrez în Bu­cureşti", spunePanagiotis, care deşi a venit în luna octombrie a anului trecutpentru prima dată în România, vorbeşte fluent limba română.

În 2009, în universităţile româneşti de stat învăţau 692 degreci, adică 9% din totalul de 7.800 de studenţi străini careînvaţă în România, potrivit statisticilor de la MinisterulEducaţiei.

­Pentru educaţia elevilor greci însă managerii de origine elenădin cadrul companiilor de pe piaţa locală au pus bazele unei şcoligreceşti ("Atena") în Capitală, pe baza unui parteneriatpublic-privat, pentru a-şi educa propriii copii după sistemul deînvăţământ grecesc, ca o măsură prin care să le faciliteze ulteriorintegrarea în şcolile din ţara natală.

Însă o mare parte din grecii care vin în România îşi construiescbusinessuri proprii în România, numărul de companii cu capital elenînregistrate la Registrul Comerţului fiind de 3.373 la nivelulanului 2009.

Nikos Kotzias, care este în prezent directorul general alDruckfarben România (producătorul de vopsele Kraft Paints caredeţine o fabrică în România), a vizitat prima dată România în 2003,însă locuieşte în Bucureşti din 2009.

"Călătorind prin România, am văzut multe oportunităţi în materiede business. În ciuda crizei care a afectat întreaga Europă,România îşi revine rapid şi încă are potenţial mare de creştere",este de părere Kotzias, care conduce un business de aproape 14milioane de euro în 2009.

Compania sa are peste 100 de angajaţi români, însă prietenii cucare in­te­racţionează sunt deopotrivă şi români, şi greci. Ce leplace şi ce nu le place executivilor greci în România?

"Nu-mi place infrastructura săracă din Bucureşti, traficul şinivelul scăzut al calităţii serviciilor. Totuşi, am observat multeîmbunătăţiri în aceste domenii de-a lungul celor trei ani şi acestaeste un lucru care îmi place în România: lucrurile se îmbunătăţescîncontinuu, se schimbă şi se adaptează foarte repede la noilecondiţii. De asemenea, îmi mai place şi simţul umorului pe care îlau românii, dar şi abilitatea lor de a depăşi dificultăţile,capacitatea lor de adaptare la nou şi modalitatea prin care faclucrurile să se mişte", mai spune directorul general alDruckfarben.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO