Grecia

Un sfert din banii adusi de bancile straine vine din Grecia

Un sfert din banii adusi de bancile straine vine din Grecia
22.03.2010, 14:06 27

Bancile elene se numara printre cei mai importanti jucatori depe piata romaneasca, cu aproape o cincime din activele bancare sipeste un sfert din capitalul social al institutiilor de creditstraine. De aceea, problemele financiare ale Greciei au creatfoarte multa ingrijorare la nivel local.

Cele sapte institutii de credit cu actionariat grecesc prezentein Romania detineau la sfarsitul anului trecut 17,4% din activelesistemului bancar, nivel similar cu cel inregistrat in decembrie2008. Bancile grecesti detin cea mai mare pondere din piata bancaradupa cele austriece, care administreaza o treime din activeletotale.

Capitalurile proprii ale bancilor grecesti ajung insa la circa27% din capitalul institutiilor de credit straine, in conditiile incare numai anul trecut si la inceputul acestui an au efectuatmajorari de capital de circa 200 mil. euro. Bancpost, de exemplu,si-a dublat capitalul social in 2009, pana la 255 mil. euro. SiAlpha Bank a beneficiat la inceputul acestui an de o majorare decapital cu 70 mil. euro, pana la circa 235 mil. euro.

Alpha Bank este cea mai mare banca greceasca prezenta inRomania, cu active de 5 mld. euro la sfarsitul anului trecut. Bancaa urcat in 2009 pe locul patru in clasamentul celor mai mari bancilocale. Si Bancpost, detinuta de grupul EFG Eurobank, se aflaprintre cele mai mari zece banci din Romania, cu active de 3,6 mld.euro in decembrie. Cele doua banci au cota de piata cumulata de10,8%.

Piraeus Bank si Banca Romaneasca, membra a grupului NationalBank of Greece (NBG), ocupa locurile 11 respectiv 12 in topul dupaactive al bancilor, cu o cota de piata de 2,8%, respectiv 2,6%.

Cele patru banci grecesti mari se numara si printre cele maivaloroase companii din Romania, fiind evaluate la preturi cuprinseintre 207 mil. euro si 365 mil. euro de catre casa de investitiiCapital Partners.

Emporiki, Marfin si ATE Bank au afaceri mai mici pe piatalocala, administrand active de pana la cateva sute mil. euro siavand cote de piata de sub 1%. Cea mai mare dintre cele trei esteMarfin, fosta Egnatia Bank, care administreaza active de 470 mil.euro. Banca a obtinut in primele noua luni ale anului trecut unprofit operational de 127 mil. euro. In schimb, Emporiki a raportato pierdere de 18 mil. euro pe intreg anul 2009, dublu fata depierderea inregistrata in 2008.

Si Bancpost a inregistrat in 2009 o pierdere neta de 73 mil.euro dupa standardele de contabilitate romanesti (RAS), potrivitunor surse bancare, chiar daca a revenit pe profit in a doua partea anului. In schimb, Alpha Bank a anutat un profit brut de 50,7mil. euro pe parcursul anului trecut.

Expunerea puternica a bancilor grecesti pe piata locala a creattemeri in randul analistilor bancilor straine, care vedeau posibileefecte ale crizei financiare din Grecia asupra sistemului bancardin Romania. Totusi, cele mai mari patru banci grecesti sunt partea initiativei bancare de la Viena prin care actionariiprincipalelor banci din Romania s-au angajat sa-si sustinasubsidiarele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO