Media & Advertising

Interviu cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Când va scădea CAS-ul şi ce presiuni fac baronii ca să primească bani înainte de alegeri

Interviu cu ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu. Când...

Autor: Loredana Boghian

11.06.2014, 16:23 1722

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat, într-un interviu pentru The ONE, că şi-ar dori ca oamenii de afaceri să reacţioneze atunci când au de-a face cu cazuri de evaziune fiscală, arătând că acestea afectează pe toată lumea. Întrebată dacă în an electoral simte că diverşi lideri politici şi baroni locali fac presiuni pentru a primi mai mulţi bani, ministrul Finanţelor a ocolit un răspuns direct, dar a admis că, în general, în ani electorali, sunt amânate „măsurile mai dure”, chiar dacă ele au efect benefic pe termen lung. Consecinţele evaziunii fiscale şi negocierile cu FMI privind reducerea CAS-ului la angajator cu 5 puncte procentuale reprezintă alte subiecte abordate în interviul luat de Andreea Esca, director editorial The ONE. Un portret şi interviul pe larg cu Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în numărul din luna iulie al Revistei The ONE:

Ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a admis că, în general, în ani electorali de obicei sunt amânate „măsurile mai dure”, chiar dacă ele au efect benefic pe termen lung.

„Ceea ce se întâmplă în an electoral, nu ştiu ce o să se întâmple anul acesta, este că anumite măsuri, chiar dacă să spunem pe termen lung sunt benefice, dacă par negative pe termen scurt de obicei aceste măsuri nu se iau. Nu ştiu, încă nu a fost cazul, suntem devreme în timpul anului, dar asta se întâmplă în orice ţară. Dacă sunt alegeri şi sunt anumite măsuri mai dure, chiar cu efect benefic pe termen lung, de obicei ele sunt amânate”, a declarat ministrul Finanţelor. Ea a ţinut să dea asigurări că „avem bani de pensii şi salarii, nici o problemă”.

Solicitată să spună dacă s-a ajuns la o concluzie în cadrul negocierilor cu FMI privind scăderea CAS-ului, ministrul Ioana Petrescu a declarat că acesta este unul dintre punctele principale ale negocierilor cu reprezentanţii instituţiei financiare.

„Pentru asta mă lupt cu FMI. Este unul dintre punctele esenţiale ale negocierilor cu FMI. Suntem pe baricade, inclusiv ieri până la 12 noaptea”, a declarat ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, care a arătat că negocierile sunt complexe.

Petrescu a evitat să spună dacă este posibil ca delegaţia FMI să plece înainte să se ajungă la o decizie în ce priveşte scăderea CAS.

„Împreună cu echipa de la Ministerul Finanţelor am venit cu soluţii, am venit cu măsuri, dar negocierile sunt complexe, pentru că sunt negociate mai multe lucruri care fac parte dintr-un pachet. Nu se negociază separat CAS faţă de alte măsuri. Şi atunci trebuie să lucrăm pe toate planurile”, a arătat ministrul Finanţelor.

Recent, ministrul Finanţelor a declarat că are drept "obiectiv zero" reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, măsura urmând să fie aplicată de la 1 iulie 2014.

În schimb, reducerea TVA la alimente nu a constituit de această dată un subiect pe agenda discuţiilor cu reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Banca Mondială.

„În cadrul acestor întâlniri nu am discutat de scăderea TVA. Este un proiect pe termen mai lung. Pentru că impactul este mult mai mare. Nu va fi o măsură în viitorul foarte apropiat, poate pe termen mediu”, a explicat ministrul Finanţelor.

Petrescu: Este o problemă că oamenii de afaceri nu reclamă cazurile de evaziune fiscală

Remarcând că deşi „părem puţin supăraţi pe evaziune”, ministrul spune că şi-ar dori ca oamenii de afaceri să reacţioneze atunci când au de-a face cu cazuri de evaziune fiscală.

„Ceea ce nu am văzut în România şi poate ar trebui să se schimbe este că, deşi părem puţin supăraţi pe evaziune, nu reacţionăm foarte tare atunci când o vedem. Oamenii de afaceri şi mediul de afaceri ştiu foarte bine că au probabil asociaţi care plătesc salariul minim pe hârtie şi dau restul cash angajaţilor. Este o problemă că fac afaceri cu persoane care fac acest lucru, este o problemă că nu îi reclamă”, spune Petrescu.

Şefa de la Finanţe spune că, deşi pare că astfel de cazuri de evaziune nu afectează pe nimeni, de fapt "afectează pe toată lumea".

„Dacă ei nu plătesc CASS-ul şi plătesc numai la 800 de lei sau 850 de lei, nu mai există atât de mulţi bani pentru a ajunge la sistemul de sănătate şi apoi se recurge la alte modalităţi de plată. Nu se mai plăteşte CAS-ul, pensiile nu sunt destul de mari, relativ cu restul Europei. Persoana care este plătită doar la salariul minim nu apare că ar fi contribuit mult timp şi i se calculează o pensie mică. V-am dat un exemplu simplu de evaziune. De undeva trebuie să înceapă curăţenia”, a conchis Ioana Petrescu.

Un portret şi interviul pe larg cu Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, în numărul din luna iulie al Revistei The ONE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO